يکشنبه، 25 اسفند 1398

احکام بیع | سوال پانزده

پرسش :

-شخصى یک موتورسیکلت خریده است طبق قولنامۀ رسمى و قانونى و با پول نقد وسیلۀ فوق داراى کلیه مدارک صحیح و بدون سوابق سرقتى است. شخصى که هیچ گونه مدرکى ندارد مدعى شده که این وسیله قبلا متعلق به من بوده ولى...

پاسخ :
باسمه تعالى؛ چنانچه معاملۀ صاحب قبلى موتور با شخص ناشناس به این صورت بوده که شخص ناشناس به صاحب موتور گفته که این سپه‌چک را به شما مى‌دهم و شما در مقابل موتور را به من واگذار کنید، در این فرض معاملۀ اول باطل است لکن شخص مزبور باید اثبات کند که موتور قبلا مال او بوده و به این صورت معامله شده است، و اگر صاحب قبلى موتورسیکلت آن را به مبلغ معیّن به شخص ناشناس فروخته و آن شخص در مقام دادن پول موتور سپه‌چک جعلى به فروشنده داده، در این صورت معاملۀ اول صحیح است.
و در فرضى که آن شخص موتور را به شخص دیگر فروخته، فروشندۀ اول حقّى در موتور ندارد فقط مى‌تواند به شخص ناشناس که موتور را به او فروخته مراجعه کند و پول خود را مطالبه کند، و اگر شخص اخیر مشترى اول را بشناسد باید او را به فروشنده معرفى کند، و اللّه العالم.

منبع: استفتائات جدید، آیت الله العظمی جواد تبریزی (رحمه الله)، جلد دوم، قم: نشر سرور، 1385.