يکشنبه، 25 اسفند 1398

احکام ارث | سوال پنجاه و نه

پرسش :

آقایى زمین را به نام فرزندش قباله مى‌کند- به شرط اینکه وقتى کارهاى بانکى را انجام داد، دوباره به پدر برگرداند- آنگاه وصیت مى‌کند اگر برگردانید، در بقیۀ اموال هم ارث ببرد، اگر برنگردانید، آن زمین حقّ ارث او باشد؛ اصلاحات ارضى شد و زمین بدست دیگرى افتاد، حال تکلیف چیست؟

پاسخ :
باسمه تعالى؛ چنانچه پدر زمین مزبور را به پسر بخشیده و شرط کرد که بعد به او برگرداند، شرط مزبور باطل است و پسر از ماترک میت ارث مى‌برد؛ و چنانچه به پسر نبخشیده و فقط به اسم او قباله کرده، پسر مى‌بایست بعد از برطرف شدن گرفتارى، زمین را به قبالۀ پدر برگرداند؛ و اگر به خاطر کوتاهى در این امر، بعد از مرگ پدر، زمین از دست او گرفته شد، بقیۀ ورّاث مى‌توانند در ازاى حقّ الارث آنها که در آن زمین از بین رفته، سهم آن پسر را در اموال دیگر میت به تقاص بردارند؛ ولى اگر پسر کوتاهى نکرده، او هم مثل بقیۀ ورّاث مى‌تواند سهم خود را از ماترک میت بردارد، و الله العالم.

منبع: استفتائات جدید، آیت الله العظمی جواد تبریزی (رحمه الله)، جلد اول، قم: نشر سرور، 1385.