پنجشنبه، 15 خرداد 1399

روزه بدون غسل حیض

پرسش :

چندین سال بدون غسل حیض روزه گرفتم، در حالى که نمى دانستم زن حائض باید هنگام پاک شدن غسل کند، تکلیفم چیست؟

پاسخ :
آیات عظام امام، بهجت، تبریزى، خامنه اى و وحید: نماز و روزه هایى را که بدون غسل انجام داده اید، باید قضا کنید.[1]

آیات عظام سیستانى، صافى و فاضل: اگر در یاد گرفتن مسائل کوتاهى نکرده اید، روزه ها صحیح است و قضا ندارد؛ ولى نمازهایى را که بدون غسل خوانده اید، در هر حال باید قضا کنید.[2]

آیت اللّه  مکارم: روزه هایى را که بدون غسل انجام داده اید، بنابر احتیاط باید قضا کنید و نمازهایى را که در این حالت خوانده اید، باید قضا کنید.[3]

آیت اللّه  نورى: روزه ها صحیح است و قضا ندارد؛ ولى نمازهایى را که بدون غسل  خوانده اید، باید قضا کنید.[4]

تبصره 1: طهارت نسبت به نماز شرط واقعى است؛ از این رو اگر از روى ناآگاهى بدون طهارت نماز بخواند، نمازش باطل است.

تبصره 2: حکم یاد شده در منابع، هر چند در مورد غسل جنابت بیان شده، ولى بین غسل جنابت و غسل حیض از این جهت تفاوتى نیست.

پی‌ نوشت:
[1]. تبریزى، صراط النجاة، ج 1، س 107 و منهاج  الصالحین، ج 1، بعد از م 1004؛ وحید، منهاج  الصالحین، ج 2، بعد از م 1004؛ امام، استفتائات، ج 1 روزه، س 31؛ خامنه اى، اجوبة الاستفتائات، س 194 و دفتر: مکارم و بهجت.
[2]. سیستانى، منهاج  الصالحین، ج 1، بعد از م 1004؛ فاضل، جامع المسائل، ج 1، س 558؛ دفتر: صافى و وحید.
[3]. توضیح  المسائل مراجع، م 1658.
[4]. نورى، استفتائات، ج 2، س 69.

​​​​​​​​​​​​​​منبع: احکام ویژه بانوان، مجتبى حسینى، نهاد نمایندگى مقام معظم رهبرى در دانشگاه ها، نشر معارف، 1388.