شنبه، 24 خرداد 1399

احکام بانکداری | سوال ده

پرسش :

هدایا و جوایزى که بانک ها براساس قرعه کشى به صاحبان حساب های پس انداز مى پردازند چه حکمى دارد؟

پاسخ :
اگراین هدایا و جوایز در ضمن قرارداد حساب هاى پس انداز شرط شود ربا محسوب مى شود و حرام است، امّا اگر «شرط» نشود بلکه «داعى» و انگیزه، براى افتتاح این نوع حساب ها باشد اشکالى ندارد.

به تعبیر دیگر، هر گاه بازکنندگان حساب پس انداز، خود را از بانک ها طلبکار ندانند و فقط منظورشان پس انداز باشد، ولى مى دانند که بانک ها در هر سال قرعه کشى مى کنند و ممکن است جایزه اى به آنها تعلق گیرد، ایراد شرعى در آن نیست.

حتّى اگر بانک ها سود مختصر یا زیادى، از پیش خود به حساب هاى پس انداز بدهند بى آن که به شرط ضمن العقد باشد مانعى ندارد.

منبع: احکام غرب نشینان، مطابق با فتاوای آیت الله العظمی مکارم شیرازی (دام ظله)، تهیه و تنظیم: محمدصادق مطهری فرد، انتشارات نسل جوان، 1395.