يکشنبه، 25 خرداد 1399

پذیرش توبه از سوی خدا

پرسش :

خدا توبه‌ ما را تا چند بار می‌پذیرد؟

پاسخ :
ما هر چند بار که به درگاه خدا توبه کنیم، خدا توبه‌ی ما را می‌پذیرد و گناه‌هایمان را می‌بخشد. توبه به هیچ عدد‌ی محدود نیست. در هیچ آیه و روایتی نیامده است که خدا تا ده توبه یا تا چهل توبه را می‌پذیرد و بیشتر از آن را نمی‌پذیرد. درِ توبه هیچ گاه به روی بنده‌ها بسته نمی‌شود. به قول شاعر:

بازا بازا هر آنچه هستی بازآ *** گر کافر و گبر و بت پرستی بازآ
این در گه ما درگه نومیدی نیست *** صد بار اگر توبه شکستی باز آ

روزی امام باقر (علیه السلام) به یکی از یاران خود فرمودند: ای محمدبن مسلم! اگر مؤمن توبه کند، خدا گناه‌هایش را می‌بخشد.
محمدبن مسلم پرسید: آیا اگر پس از توبه، دوباره گناه انجام دهد و باز توبه کند، خدا او را می‌بخشد؟
امام (علیه السلام) فرمودند: آیا فکر می‌کنی اگر بنده ای مؤمن از گناه خود پشیمان شود و آمرزش بخواهد و توبه کند، خدا توبه‌اش را نمی‌پذیرد؟
محمدبن مسلم گفت: اگر این کار را چند بار کرد و بعد باز گناه انجام داد و باز از خدا آمرزش خواست چه؟
امام (علیه السلام) فرمودند: هر گاه مؤمن با توبه و استغفار به سوی خدا باز گردد، خدا هم با آمزش به سوی او باز می‌گردد؛ چرا که خدا آمرزنده و مهربان است و توبه را می‌پذیرد و گناه‌ها را می‌بخشد. پس مبادا مؤمنان را از رحمت خدا ناامید کنی."»(1)

پی نوشت:
1. موسوعة العقاید الاسلامیة، ج 5، ص 21

منبع: هفتاد پرسش و پاسخ درباره‌ خدا، غلامرضا حیدری ابهری، تهران: انتشارات قدیانی، چاپ دوم، 1392.