سه‌شنبه، 10 تير 1399

غیبت کردن و آثار آن

پرسش :

آیا اگر به عنوان درد دل کردن، پشت سر کسی حرف بزنیم، غیبت حساب می‌شود؟

پاسخ :
غیبت کردن گناه بسیار بزرگی است. «رسول خدا (صلّی الله علیه و آله و سلم) فرمودند: در شب معراج مردمی را دیدم که چهره‌ های خود را با ناخن ‌هایشان می‌ خراشیدند." پرسیدم، "ای جبرئیل! اینان کیستند؟" گفت، "اینان کسانی هستند که پشت سر مردم غیبت می‌کردند و آبرویشان را می‌بردند.» (1)

غیبت کردن باعث افزایش کینه‌ ها و دشمنی ‌ها و کاهش دوستی ‌ها و صمیمیت ‌ها می‌شود. این عمل به هر بهانه ‌ای - حتی به عنوان درد دل کردن - حرام است. آیا خود ما دوست داریم که مردم پشت سرمان غیبت کنند؟ قطعاً خیر. پس ما هم نباید زبانمان را به غیبت دیگران آلوده کنیم.

اگر از دست کسی ناراحت هستیم، دلیلی ندارد که پشت سرش غیبت کنیم. می‌ توانیم ناراحتی‌مان را با خودش در میان بگذاریم و با زبانی نرم از او گله کنیم. گفت و گو با خود او بهتر از آن است که نزد دیگران از او غیبت کنیم و آبرویش را ببریم.

غیبت هیچ فایده‌ای ندارد و فقط بار گناه‌هایمان را سنگین و روحمان را تیره و تار می‌کند.

پی‌نوشت:
1. میزان الحکمه، حدیث 15477.

منبع: هفتاد و شش پرسش و پاسخ درباره اخلاق و رفتار، غلامرضا حیدری ابهری، انتشارات قدیانی، 1393.