دوشنبه، 23 تير 1399

احکام حج | سعی: سوال دو

پرسش :

کسى که طواف و نماز طواف را انجام داده، آیا مى‌تواند سعى را با فاصلۀ زیاد انجام دهد، مثلاً روز دیگر و اگر طواف و نماز را شب انجام داده و بسیار خسته است آیا مى‌تواند سعى را فردا بجا آورد؟

پاسخ :
آیة اللّٰه فاضل (رحمه الله):
مى‌تواند در صورتى که طواف را در روز انجام داده باشد سعى را تا شب تأخیر بیندازد ولى تأخیر تا فردا تنها در صورت عذر جایز است.

آیة اللّٰه بهجت (رحمه الله):
جایز است تأخیر سعى از طواف به جهت رفع خستگى و به جهت تخفیف حرارت هوا و جایز نیست تأخیر آن تا فردا، و اقوى جواز تأخیر آن است تا شب آن روز، و احوط ترک آن است بدون عذر. واللّٰه العالم.

آیة اللّٰه تبریزى (رحمه الله):
احوط آنست که بدون ضرورت، سعى را از طواف و نماز به مقدار معتدّ به تأخیر نیندازد اگرچه اقوى جواز تأخیر آن تا شب است ولى در حال اختیار نمى‌شود سعى را تا فردا تأخیر انداخت. واللّٰه العالم.

آیة اللّٰه زنجانى (حفظه الله):
تأخیر سعى از طواف تا شب جایز است ولى تأخیر آن براى روز بعد بدون ضرورت جایز نیست و بنابر احتیاط واجب تا بین‌الطلوعین روز بعد نیز به تأخیر نیاندازد، و اگر طواف در اوائل شب انجام گرفته باشد تأخیر آن تا روز بعد جایز نیست، ولى در صورتى که در نزدیکى طلوع فجر طواف کرده، مى‌تواند در بین‌الطلوعین یا در روز، سعى را انجام دهد.

آیة اللّٰه مکارم (حفظه الله):
تأخیر انداختن تا شب براى استراحت و تخفیف گرما و مانند آن جایز است ولى بدون عذر نمى‌تواند تا فردا تأخیر بیندازد.

آیة اللّٰه سیستانى (حفظه الله):
تأخیر سعى تا شب جایز است اما تأخیر آن تا فرداى روز طواف، در صورت اختیار جایز نیست.

آیة اللّٰه صافى (حفظه الله):
تأخیر سعى تا روز بعد جایز نیست و اقوى جواز تأخیر تا شب است هر چند احتیاط، عدم تأخیر است و در صورت تأخیر تا روز بعد معصیت کرده ولى سعى باطل نیست. واللّٰه العالم.

آیة اللّٰه نورى (حفظه الله):
فاصلۀ زیاد جایز نیست بلى براى رفع خستگى یا شدّت گرما مى‌تواند تا شب تأخیر بیندازد.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​‌منبع: استفتائات ویژه حج از محضر مراجع عظام تقلید، مرکز تحقیقات حج، تهران: نشر مشعر، ۱۳۷۵.