سه‌شنبه، 25 شهريور 1399

احکام دفاع | سوال دو

پرسش :

مال شخص غایب (یا شخصى که توان دفع خطر را ندارد) در معرض از بین رفتن توسّط انسان یا حیوان مهاجمى است، لطفاً بفرمایید: الف) دفاع از مال دیگرى، بر افراد حاضر در صحنه واجب ـ یا لا اقل جایز ـ است؟ اگر دفاع منحصر در آسیب رساندن یا قتل باشد چطور؟ ب) اگر دفاع جایز باشد، بین صورتى که مهاجم انسان یا حیوان باشد تفاوتى وجود دارد؟ در صورتى که ارزش حیوان یا قیمت مال در معرض تلف بیشتر باشد باز هم دفع حیوان ولو با تلف کردن آن جایز است؟

پاسخ :
الف: در فرض سؤال دفاع جایز است، ولى قتل مهاجم جایز نیست.

ب: اگر حیوان باشد مانعى ندارد؛ ولى در صورتى که ملک دیگرى باشد تلف یا مجروح شود ضامن قیمت آن خواهد بود. البتّه دفاع در موردیست که مال مهمّى باشد.

منبع: استفتائات جدید (ج 4)، آیت‌‌ الله العظمی مکارم، قم: انتشارات امام علی بن ابی‌طالب علیه‌السلام، 1393.