سه‌شنبه، 25 شهريور 1399

احکام غصب | سوال یک

پرسش :

اگر شخصى زمینى را به زعم مالکیّت فروشنده، از وى خریدارى و در آن مستحدثاتى بنا کند، و بعداً مشخّص شود زمین متعلّق به فروشنده نبوده و مالک واقعى آن ضمن عدم تنفیذ بیع، خواهان استرداد ملک خود و تخریب مستحدثات مشترى گردد، با فرض این که خسارات ناشى از تخریب، با توجّه به نوع بناهاى رایج در این زمان، قابل تحمّل براى مشترى نمى باشد، و حتّى بایع فضولى هم نتواند آن را جبران کند، نظر مبارک حضرتعالى در صورت علم و جهل فروشنده به غصبى بودن زمین، و امکان جبران خسارت توسّط بایع و عدم آن چیست؟

پاسخ :
فروشنده باید قیمت زمین را به صاحب اصلى بپردازد، یا صاحب اصلى بنا را خریدارى کند، یا مال الاجاره زمین را سال به سال از خریدار بگیرد.

منبع: استفتائات جدید (ج 4)، آیت‌‌ الله العظمی مکارم، قم: انتشارات امام علی بن ابی‌طالب علیه‌السلام، 1393.