پنجشنبه، 24 مهر 1399

احکام خمس | سوال دوازده

پرسش :

کسانى که قصد تشرف به حج و عمره دارند، براى حفظ نوبت باید مبلغ مقررى را به بانک بسپارند که این مبلغ مطابق قرارداد مضاربه است و سودى نیز به آن تعلق مى‌گیرد. زمانى که نوبت تشرف آنان فرا مى‌رسد، اصل پول و سود را دریافت و به سازمان حج و زیارت مى‌سپارند و به عمره و حج مشرف مى‌شوند و چنانچه کسى این پول را به بانک نسپارد، نوبتى براى تشرف او منظور نخواهد شد؛ آیا در این فرض به اصل پول و سود آن خمس تعلق مى‌گیرد؟

پاسخ :
اگر سپرده گذارى در همان سال استطاعت بوده آن پول جزء مؤونه و مخارج آن سال محسوب می‌شود و خمس ندارد هرچند که تا زمان نوبت در حساب بماند در عمره نیز پولى که به حساب ریخته می‌شود خمس ندارد و سود آن نیز جزء ارباح آن سالى است که آن را تحویل می‌گیرد.

منبع: رساله دانشجویی (پرسش‌ها و پاسخ‌های دانشجویی)، آیت الله العظمی حسین نوری همدانی (دام ظله)، قم: بیان روشن، 1393.