پنجشنبه، 24 مهر 1399

رفع توقیف ملک مسکونی بابت مهریه

پرسش :

همسر بنده از طریق اداره ثبت اسناد و املاک اقدام به مطالبه مهریه خود که تعداد ۵۰۰ عدد سکه است نموده و اداره ثبت علاوه بر کسر یک چهارم از حقوق ماهیانه بنده تنها سرپناه و منزل مسکونی بنده که یک آپارتمان ۸۰ متری با وام مهر بانک مسکن است را بازداشت کرده است. رییس ثبت مربوطه به این دلیل که چون منزل مسکونی در رهن بانک مسکن است و دارای تسهیلات بانکی است این آپارتمان 80 متری را مستثنیات دین ندانسته و نمیداند. و وکیل همسر بنده نیز با واریز و تسویه حساب باقی مانده وام بانک مسکن که 17 میلیون باقی مانده بود در صندوق ثبت با بانک تسویه و فک رهن کرده و کل ملک بنده را بازداشت کرده است. به رییس ثبت اعتراض کردم که این آپارتمان محل سکونت بنده است و مستثنیات دین است و خواستار توقف عملیات اجرایی شدم تا بررسی شود که پاسخ ایشان به بنده این متن است: آپارتمان مسکونی برابر سند رهنی شماره…مورخ…دفترخانه…توسط آقای …مالک اولیه با رعایت مفاد اسناد رهنی و رسمی به آقای…(بنده)صلح برگزار شده است. یعنی ملک توسط مالک اولیه(مصالح) برابر سند رسمی اخیرالذکر در رهن و وثیقه بانک مسکن شعبه…قرار گرفته است و مطابق مفاد سند رهنی مورد وثیقه از نظر مقررات ثبتی تصریحاً مشمول ماده 34 اصلاحی قانون ثبت ذکر شده است و آقای…(بنده_متصالح) شرایط و تعهدات سند رهنی مورد بحث را رسماً پذیرفته است. با عنایت به قاعده اقدام که صحت شرایط قاعده اقدام مهیا بوده و قابل انکار نیست و متصالح رسما ضرر و زیان ناشی از قبول تعهدات سند رهنی را پذیرفته، علیرغم مفاد بند یک ماده 61 آیین نامه اجرای اسناد رسمی،پلاک ثبتی مذکور(ملکی بدهکار) خارج از شمول مستثنیات دین اعلام میگردد. در صورتی که ماده 61 منزل مسکونی را صراحتاً مستثیات قرار داده است. بنده نسبت به نظر فوق رییس ثبت،به هیئت نظارت شکایت کرده ام تا بررسی شود. ولی آیا این نظریه درست است؟ مگر بانک علیه بنده اجراییه صادر کرده که رییس ثبت این پاسخ را داده است چرا که در این پاسخ هیچ اسمی از طلبکار بنده که همسرم و بابت مهریه می باشد نیست و هر کس این پاسخ را میخواند گمراه میشود و فکر میکند بانک علیه بنده اجراییه صادر کرده در صورتی که بنده اقساط را سر وقت پرداخت میکردم. مگر قوانین دادگاه با ثبت در مورد مستثنیات دین متفاوت است که رییس ثبت این نظر را داده است در صورتی که دادگاهها این حدود ملک را مستثنیات دین میداند و معتقد است داشتن تسهیلات بانکی و در رهن بانک بودن بیشتر بحث ناتوانی مالی و نیاز زوج را مطرح میکند و اکثر مردم از طریق وام مسکن صاحبخانه میشوند. بنده این منزل را پس از چند سال مستاجری در همین منزل به پیشنهاد مالک اولیه خریدم و وام آن نیز به نام بنده شد و سند ششدانگ به نام بنده شد به موجب سند رهنی. میخواستم در دادگاه تقاضای ابطال بدهم که ثبت میگوید اجراییه مربوط به مهریه است و قابل ابطال نیست و اعتراض بنده به عملیات اجرایی است که در وظایف رییس ثبت و هیئت نظارت و شورای عالی ثبت است. ممنون میشم راهمایی کنید.

پاسخ :
مستثنیات دین از جمله منزل مسکونی قابل توقیف هستتند. اما پس از توقیف به استناد مستثنیات دین بودن می توانید نزد دادگاه از آن رفع توقیف کنید.

منبع: گروه حقوقی میزان