پنجشنبه، 24 مهر 1399

احکام قضایی | دیات: سوال ده

پرسش :

چنانچه مقتول، ورثه صغیر داشته باشد، بفرمایید: الف - آیا همواره اخذ دیه از سوى اولیاى صغار، اصلح به حال صغار است یا اینکه حسب مورد مى‌توان جانى را عفو و یا از وى مطالبه قصاص نمود؟ ب - آیا محدود اختیارات ولى با قیم در این خصوص تفاوتى دارد؟

پاسخ :
ولایت بر صغیر مختص به حال صغر او است و در این حال صفر اختیار در مرد قصاص یا دیه ندارد بنابراین بایست تا کبیر شدن صغیر صبر کنند، مگر اینکه با ولایت و قرائن قطعى بدانند هرچه دو مورد رضاى صغیر در حال کبیر اوست ولى در این حال هم اگر ولى به علم خود عفو کرد و یا تبدیل به دیه نمود و پس از کبر وارث مطالبه قصاص کرد باید قصاص شود، و یا در صورت قبول دیه مطالبه تمام دیه را کرد بایستى کل دیه پرداخت شود، و اگر هم ولى با علم خود قصاص کرد، ولى صغیر پس از کبرش از قصاص صرفنظر نمود ولى باید عهده‌دار خواهمان او گردد آن که وارث صرف نظر کند.

منبع: احکام قضایی بر مبنای قرآنی، محمد صادقی تهرانی، ناشر: شکرانه، قم، 1392 ش.