جمعه، 24 بهمن 1399

احکام وقف | ثبوت و عدم ثبوت وقف: سوال یازده

پرسش :

‏‏1. از شش دانگ قریه ای ـ طبق پرونده ثبتی ـ از 50 سال قبل تا کنون، مقداری به‏ ‏عنوان وقف عمل می گردید و عدّه ای از افراد غیرروحانی که کمتر از 50 سال سن‏‎ ‎‏دارند، ادّعا می نمایند که مقدار موقوفه در قریه مذکور، بیشتر از موقوفه فعلی است.‏‎ ‎‏توضیح این که: ادّعای افراد، بدون سند وقف وقف نامه و عمل به آن می باشد آیا شرعاً‏‎ ‎‏عمل افراد جایز است؟‏ ‏‏2. قریه منظور، دارای چند قطعه ملک مجزا بوده که مالکین اولیه آن، مالکین مشاع‏‎ ‎‏قریه نمی باشند و در صدها سال قبل ملک اشخاص بوده و سند مالکیت ملک مجزا‏‎ ‎‏صادر گردید. ادعای افراد شرح فوق، از این که در ملک مجزا، ملک وقف موجود است‏‎ ‎‏ارزش شرعی دارد یا خیر؟‏ ‏‏3. فرضاً در ملک مشاع قریه، میزان موقوفه بیشتر باشد، هر مالک بر مبنای مالکیت‏‎ ‎‏خود بایستی سهم موقوفه را محاسبه نماید یا خیر؟ و گرفتن ملک اضافی به عنوان‏‎ ‎‏موقوفه جایز است یا خیر؟ تقاضای توشیح استعلام را دارم.‏

پاسخ :
‏‏بسمه تعالی، تنها پروندۀ ثبتی میزان نیست هر مقدار از قریه که به طریق‏‎ ‎‏شرعی وقف بودنش ثابت است، باید در آن طبق مقررات وقف عمل شود‏‎ ‎‏و تبدیل و تعویض وقف جایز نیست. ولی افراز آن از ملک اشکال ندارد و‏‎ ‎‏اگر نزاعی در بین است به محاکم صالحه مراجعه نمایند.‏

منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، جلد 7، ناشر: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمیی(ره)، تهران، 1392 ش.