چهارشنبه، 31 شهريور 1400

معنای واژه «نَحْل» در قرآن کریم

پرسش :

منظور از واژه «نَحْل» در قرآن کریم چیست؟

پاسخ :
«نَحْل» نام زنبور عسل است و «نِحْلَة» به معنى بخشش بلاعوض است و مفهوم آن از مفهوم هبه (بخشش) محدود تر است چرا که «هبه» بخشش بلاعوض و معوّض را مى ‌گیرد در حالى که «نحله» تنها بخشش بلاعوض را شامل مى‌ شود و «نُحُول» به معنى لاغرى است، شبیه لاغر بودن زنبوران عسل و «نواحل» به شمشیرهاى تیز (لاغر) گفته مى ‌شود.

گاه احتمال داده شده که ریشه اصلى «نحل» همان «نحله» به معنى بخشش باشد و اگر به زنبور عسل «نَحل» گفته مى ‌شود به خاطر آن است که عطیه و بخشش شیرینى براى عالم انسانیت به همراه مى ‌آورد.(1)

پی نوشت:
(1). المفردات فی غریب القرآن، راغب اصفهانی حسین بن محمد، انتشارات دارالعلم الدار الشامیه، بیروت، 1412هـ ق، چاپ اول، ج 1، ص 795.

منبع: پیام قرآن، مکارم شیرازی، ناصر، انتشارات دارالکتب الاسلامیه، تهران، 1386 هـ ش، چاپ نهم، ج 2، ص 380.