چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

نقش استاد اخلاق و مرشد در تكامل انسان چيست؟

پاسخ :
اگر استاد و مربي پيدا شود كه نقش مهمي دارد‎.‎
آن كه يافت مي‌نشود آنم آرزوست‎.‎
بعضي درس اخلاق مي‌گويند، بعضي معلم اخلاق‌اند، بعضي راهنما هستند. اين ‏راهنما يا استاد، گذشته از اين‌كه كليات و تئوري را مي‌داند بايد روانشناس خوبي هم ‏باشد تا خصوصيات اشخاص مختلف را درك كند. بعضي از كارهاست كه براي يك شخص ‏خوب است و براي ديگري بد‎.‎
داروها همه‌اش براي همه‎ ‎افراد خوب نيست. دارويي كه براي يك نفر شفا است ‏براي ديگري سمّ است. بعضي از پژوهشگران پزشكي ٢٥٠٠‏‎ ‎نوع سر درد كشف كرده‌اند ‏‏(حدود ١١ سال قبل) و شايد الآن به ٥٠٠٠ رسيده باشد اين فقط يك گوشه از بدن ‏است، روح كه اسرار اعجاب‌آميزتري دارد‎.‎
خلاصه كسي بايد استاد و راهنما باشد كه خصوصيات روحي آدم را بداند، بگويد ‏فلان كار براي تو اين گونه خوب است براي فلاني آن گونه. اگر واقعاً كسي باشد كه اين ‏خصوصيات را داشته باشد و لحظه به لحظه انسان را راهنمايي كند، نعمت خوبي است ‏اما بسيار كم نصيب آدم مي‌شود‎.‎
( آیةالله جوادی آملی)