چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

در مورد صراط مستقيم كه با حركت در آن از راه‌هاي انحرافي مصون ‏مي‌مانيم توضيح دهيد‎.‎

پاسخ :
صراط مستقيم دين خدا است، جايي است كه شيطان كمين كرده است. كسي ‏كه با معرفت و اهل مراقبت است، مي‌داند راهي كه مي‌رود صراط مستقيم است يا نه. ‏اگر يك مقدار از راه را انسان با اخلاص طي كند بقيه راه را با عنايت خدا مي‌پيمايد. ‏شيطان هم در راه مستقيم كمين كرده و الاّ كج راهه را شيطان خودش اداره مي‌كند. ‏يعني كساني كه بر اثر شيطنت شيطان اغوا شده‌اند در كج‌راهه هستند.‏
شيطان گفت من خودم در صراط مستقيم به كمين هستم. ”لاَقْعُدنّ لَهُمْ صِراطَكَ ‏المُسْتَقيم“(١) ولي ذات اقدس اله وعده داد كه اگر شما يك مقداري جلوي شيطنت ‏شيطان را بگيريد نصرت الهي شامل حال شما خواهد شد. فرمود: ”وَمَن يُؤمن باللّهِ يَهَدِ ‏قَلْبَهُ“(٢) يا ”وَ إنْ تُطيعُوهُ تَهْتَدُوا“(٣) يعني كسي كه در مراحل ابتدايي به خدا ايمان ‏بياورد و از خدا و رسولش اطاعت نمايد پاداش او اين است كه صراط مستقيم را به ‏آساني طي مي‌كند. ”اَمّا مَنْ اَعْطي وَاتّقَي وَصَدّقَ بِالحُسْني فَسَنُيسّرهُ للْيُسري“(٤) ‏اگر كسي با تقوا بود و در راه خدا انفاق كرد ما انجام كارهاي خير را برايش آسان ‏مي‌كنيم. بنابراين براي پيمودن صراط مستقيم بعد از معرفت بايد كمي انسان خالصانه ‏حركت كند، بقيه‌اش به آساني طي خواهد شد.‏

‏(١) سوره‎ ‎اعراف، آيه‎ ١٦.‎
‏(٢) سوره تغابن، آيه‎ ١١‎‏.‏
‏(٣) سوره نور، آيه‎ ٥٤‎‏.‏
‏(٤) سوره ليل، آيه‎ ٦‎‏.‏

آیةالله جوادی آملی