چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

فروش مبلغ چک مدت دار به صورت نقد با قیمت کمتر، چه حکمی دارد؟

پاسخ :
امام و خامنه ای: فروش آن از سوی طلبکار، به بدهکار اشکال ندارد؛ ولی فروش آن به شخص سوم صحیح نیست.
تیریزی، سیستانی، فاضل، مکارم و نوری: اگر فروشنده ی چک، مبلغ آن را از صادر کننده ی چک، طلبکار باشد؛ فروش آن (به بدهکار یا شخص دیگر) به قیمت کمتر و به صورت نقد، اشکال ندارد.
وحید: بنابر احتیاط واجب، جایز نیست.
بهجت: اگر فروشنده ی چک، مبلغ آن را از صادر کننده ی چک، طلبکار باشد؛ فروش آن به مبلغ کمتر، در صورتی جایز است که در مابه التفاوت، معامله شرعی انجام گیرد و در ضمن آن، شرط قرض (به مبلغ فروش چک) شود.
تبصره- با توجه به این که آیت الله بهجت رجوع به مرجع مساوی را جایز می دانند؛ مقلدان ایشان می توانند به مرجع تقلید مساوی با او رجوع کنند؛ که فتوا به جواز فروش چک داده اند.

نظرات کاربران