چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

اگر با سپردن پول به کسی، بخواهم در هر ماه در صد مشخصی از سود پول از او دریافت کنم؛ راه حل بدون ربا چیست؟

پاسخ :
همه ی مراجع: اگر پول را به شخصی بدهید و هر ماه به طور مشخص سود بگیرید؛ ربا و حرام است و برای دوری از ربا، چند راه وجود دارد:
1- گیرنده ی پول را وکیل کنید تا با پول شما، کالایی بخرد و آن را به هر کس که بخواهد (هر چند به خودش)، به صورت نسیه بفروشد. در ماه مبلغ مشخصی (علی الحساب) به شما بدهد و در پایان باقی مانده را- که شامل اصل پول نیز می شود- به شما برگرداند.
2- او را وکیل کنید تا با پول شما کار حلال و مشروع نماید. هر چه سود به دست آید، به شما تعلق می گیرد و به او حق وکالت بدهید.
3- با او عقد مضاربه انجام دهید؛ به این ترتیب که سرمایه از شما و کار از او.
سودی که حاصل می شود، بین هر دو- به نسبتی که در عقد قرار می گذارید- تقسیم می گردد. در مضاربه لازم است نسبت سهم، و درصد سود تعیین گردد. به عنوان مثال قرار می گذارند هر چه سود حصل شد، مقداری از آن (نصب، یک سوم و ...) به مالک تعلق گیرد و مقداری از آن به عامل.
تبصره- در قرار داد وکالت، مضاربه و مانند آن، می توانید هر شرط مشروعی در ضمن آن قرار بدهید.