چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

مقام محمود كه در زيارت عاشورا و سوره اسراء آيه 79 آمده به چه معناست ؟

پاسخ :
بنابر يك احتمال مقام محمود، چنانكه ازآيه 79 سوره اسرا هم استفاده مى شود، مقام شفاعت است. اين مقام در مرحله ى اول مخصوص رسول خدا )ص( و انبيائ و ائمه )ع( است ولى مراحل نازل تر آن مخصوص علماى واقعى و شهدا و موئمنين واقعى هم هست و بديهى است اگر كسى موئمن واقعى شد به حسب آن چه در بعضى روايات آمده است مى تواند اگر خداوند اذن بدهد از بعضى افراد شفاعت نمايد. بنا به احتمال ديگر كه با احتمال ذكر شده منافاتى ندارد اين است كه مقام محمود، مقامى است كه تمامى مخلوقات پيامبر را ستايش مى كنند. موئيد اين معنى روايتى است از اميرالمؤمنين )ع( كه در مورد اهل محشر مى فرمايد: جمع مى شوند در موطنى كه در آن جا مقام حضرت محمد )ص( است. آن گاه پيامبر به گونه اى خداوند را ستايش مى كند كه هيچ كس قبل از او ستايش نكرده است. بعد از آن ستايش مى كند بر هر موئمن و موئمنه اى و ابتدا مى كند به صديقين و شهدا و بعد از آن به صالحان. در اين هنگام تمامى اهل آسمان و زمين پيامبر را ستايش مى كنند چنانچه در قرآن آمده است:« عسى اين يبعثك ربك مقاما محمودا »پس خوشا به حال كسى كه براى او در اين روز بهره و نصيبى باشد و واى به حال كسى كه در اين روز بهره و نصيبى نداشته باشد،(1).
براى آگاهى بيشتر ر. ك: شفائالصدور فى شرح زياره العاشور، ج 2، ص 55، ميرزا ابوالفضل طهرانى.
پى نوشت ها:
(1)نورالثقلين، ج 3، ص 502