چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

اگر سرمايه كسى مخمّس شود و با گذشت يك سال مالى، در اثر تورّم ناشى از افزايش حجم پول در گردش، ارزش پولى آن افزايش بيابد; ولى جنس عوض نشود و مقدار آن ثابت بماند آيا در اين جا ربح صدق مى كند و مشمول خمس مى شود؟

پاسخ :

جواب: ربح در اين جا صدق مى كند، زيرا نوسانات محدود و كوتاه مدّت در عرف بازار هنوز به رسميّت شناخته نشده است و تنها در محافل علمى مورد بحث است; توضيح اين كه در بعضى از جوامع كنونى كمترين تغيير در تورّم، در محاسبات بدهى ها و مطالبات در عرف بازار لحاظ مى شود، مثلاً بانكهاى اين كشورها هر سال، هنگامى كه بهره سپرده ها را مى دهند در كنار بهره، تفاوت تورّم را هم مى پردازند، يعنى در عرف بازار آنها، محاسبه تورّم به يك اصل اقتصادى شناخته شده است; در اين كشورها مى توان تورّم را در همه داد و ستدها ملحوظ داشت; ولى در عرف كشورهاى ديگر اين مسأله فقط در محافل علمى مطرح است و مى دانيم مسائل فقهى بر محور موضوعات عرفى دور مى زند; نه موضوعات خاصّ محافل علمى.
استفتائات آيت الله العظمي مكارم شيرازي )جلد اول