چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

يك شركت بازرگانى با مشاركت يك شركت تعاونى اقدام به خريد كارخانه اى از كردستان عراق كردند. اين معامله بر اساس رؤيت فيلم ويدئويى، كه دستگاه هاى خريدارى شده را نمايش داده بود، صورت گرفته است. ثمن نقداً پرداخت شده، امّا مثمن پس از حدود سه سال )يعنى در سال ( تحويل گرديد. در اين ميان شركت تعاونى مذكور در سال با تحت فشار قرار دادن خريدار، درخواست برهم زدن شركت را نمود و سهم خود را همراه با سود به خريدار فروخت. از محضر مباركتان تقاضامنديم بفرماييد كه: الف( آيا اصل قرارداد شركت در ابتداى كار صحيح بوده است؟ ب( آيا فروش سهام شركت قبل از قبض مبيع صحيح بوده است؟

پاسخ :
جواب الف: هرگاه قرارداد شركت با شرايط روشن و معلوم منعقد شده صحيح بوده و بايد طرفين به آن پايبند باشند.
جواب ب : تحويل نگرفتن جنس مانع از صحّت بيع نمى شود، مشروط بر اين كه قدرت بر تسليم، ولو در زمانى كه در معامله شرط كرده اند، وجود داشته باشد.
منبع: استفتائات حضرت آيت الله العظمي مکارم شيرازي(دامت برکاته)، ج1