چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

آيا نام تنها دختر امام رضا عليه السلام عايشه است؟

پاسخ :
در تعداد اولاد حضرت امام رضا (ع) اختلاف نظر عجيبي است، در حالي كه شيخ مفيد در الارشاد مي‌فرمايد: "و مضي الرضا بن موسي عليه السلام ولم يترك ولداً نعلمه الا ابن الامام بعده ابا جعفر بن محمد علي عليهما السلام و كانت سنه اليوم وفاه ابيه سبع سننين و اشهراً[1]
يعني امام رضا (ع) از دنيا رفت و تا آنجا كه ما مي‌دانيم فرزندي از او جز حضرت امام محمد تقي باقي نمانده بود و در روز وفات امام رضا (ع) سن شريف او هفت سال و چند ماه بود.
ابوجعفر محمد بن جرير بن رستم طبري از علماي قرن چهارم مي‌گويد: تنها فرزند آن حضرت امام محمد تقي بوده است. [2]
و ابن شهر آشوب در مناقب ج 2 ص 417 مي‌گويد:"و ولده محمد الامام"فقط تنها فرزندش امام محمد تقي (ع) بوده است.
اما مرحوم علامه مجلسي در (تذكره الأئمه ص 116 نشر مولانا) و اربلي (در كتاب كشف الغمه في معرفه الأئمه ج3، ص 60 چاپ دار الأضواء بيروت) و سبط بن جوزي (در تذكره الخواص ص 258 ) مي‌گويند كه: آن حضرت 5 پسر و يك دختر داشته است به اين اسامي: 1. محمد تقي 2. حسن 3. حسين 4. جعفر 5. ابراهيم 6. عائشه
و مرحوم مقدس اردبيلي در كتاب (حديقه الشيعه ص 634 ) و سيد علي اكبر فرش در كتاب (خاندان وحي ص 570 ) هر دو قول را بدون اختيار يكي از آنها، نقل مي‌كنند.
مرحوم شيخ عباس قمي در كتاب منتهي الامال مي‌گويد كه: امام در زمان شهادت تنها يك پسر (امام محمد تقي) را دارا بوده است و باز با شواهدي قائل است كه حضرت رضا دختري داشته است به نام فاطمه و اين دختر را به ازدواج محمد بن جعفر بن قاسم بن اسحاق بن عبدالله بن جعفر ابن ابيطالب در آورده است.[3]
شايد بتوان اين دو قول را اينگونه جمع كرد كه امام رضا (ع) داراي 5 پسر و يك دختر بوده است اما هنگام شهادت تنها امام محمد تقي باقي مانده و بقيه از دنيا رفته باشند.
پی نوشتها:
[1] الارشاد، ج 2، ص 271، چاپ مؤسسه آل البيت
[2] دلائل الامامه، ص 184، ناشر منشورات رضي، قم، چاپ 1363
[3] منتهي الآمال، ج 2، ص 548 و ص 549
منبع: پايگاه حوزه