چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

مي گويند پس از خوردن مواد ترش، دو تا سه ساعت نبايد مسواک زد چون مسواک زدن در اين مواقع به دندان ها آسيب مي رساند. آيا اين موضوع صحت دارد؟

پاسخ :
بله! مواد غذايي ترش به دليل حالت اسيدي که دارند، پس از خورده شدن باعث ايجاد محيط اسيدي در دهان مي شوند: که روي سطح دندان ها نيز تاثير مي گذارد و باعث ايجاد خوردگي در سطح دندان ها مي شود. در اين زمان به علت اثر اين اسيدها بر سطح خارجي دندان ها يک سري از مواد معدني که در سطح دندان ها است از روي آنها جدا مي شود. در اين هنگام اگر شما مسواک بدون خميردندان استفاده کنيد و يا در داخل دهان خود آب بچرخانيد، عملا باعث دفع اين مواد معدني از داخل دهان مي شود، در حالي که اگر شما اين کار را انجام ندهيد پس از اينکه حالت اسيدي در دهان از بين برود، دوباره آن مواد معدني که از سطح دندان جدا شده اند و در بزاق فرد وجود دارد به روي سطح دندان ها مي چسبند.
البته ما از اين مکانيسم، يک بهره مهم در دندانپزشکي مي بريم که در اصطلاح به آن فلورايدتراپي مي گوييم، يعني زماني که فرد يک ماده اسيدي مي خورد، يون هاي OH منفي هيدروکسي آپاتيت آزاد مي شود. در اين زمان اگر فرد با يک خميردندان حاوي فلورايد، مسواک بزند به راحتي فلورايد خميردندان جايگزين يون هاي OH منفي هيدروکسي آپاتيت مي شود چون فلورايد يک ماده فعال است، به جاي هيدروکسي آپاتيت يک بلور کريستالي فلورو آپاتيت تشکيل مي شود. اي بلور فلوروآپاتيت نسبت به هيدروکسي آپاتيت در برابر پوسيدگي 10 برابر مقاومت بيشتري دارد. با توجه به اين مکانيسم مي توان از ژل هاي خمير فلورايد که کمي اسيدي شده اند، استفاده کرد. در نتيجه در زمان مسواک زدن با اين ژ ل ها به علت وجود حالت اسيدي خلل و فرجي در سطح دندان ها ايجاد مي شود و به علت وجود غلظت بالاي فلورايد، اين ماده به صورت فعال روي سطح دندان ها مي نشيند و به اين وسيله مي توان از پوسيدگي دندان ها تا حدي جلوگيري کرد.
منبع: هفته نامه سلامت - ش242