چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

فلسفه زندگي زاهدانه رسول خدا(ص) و علي مرتضي(ع) چيست؟

پاسخ :
اين عمل را به دو شكل مي‎توان تفسير كرد. يكي اين كه بگوييم دستور اسلام به طور مطلق براي بشر اين است كه از نعمتها و خيرهاي اين جهان محترز باشد. اسلام همان‎طوري كه به اخلاص در عمل و توحيد در عبادت و به صدق و امانت و صفا و محبت دستور مي‎دهد، به احتراز و اعراض از نعمتهاي دنيا هم دستور مي‎دهد. همان‎طوري كه آن امور بالذات براي بشر كمالند و در همة زمانها مردم بايد موحد باشند، صدق و امانت و صفا و محبت داشته باشند، از دروغ و دغل و زبوني پرهيز داشته باشند، همين‎طور در همة زمانها و در هر نوع شرايطي لازم است كه از نعمتها و خيرات دنيا احتراز داشته باشند.
تفسير ديگر اينكه بگوييم فرق است بين آن امور كه مربوط به عقيده و يا اخلاق ويا رابطة انسان با خداي خودش است و بين اين امر كه مربوط به انتخاب طرز معيشت است. اينكه رسول خدا و علي مرتضي بر خود در غذا و لباس و مسكن و غيره سخت مي‎گرفتند نه از اين جهت است كه توسعه در زندگي بالذات زشت و ناپسند است، بلكه مربوط به چيزهاي ديگر بوده، يكي مربوط بوده به وضع عصر و زمانشان كه براي عموم مردم وسيله فراهم نبود، فقر عمومي زياد بود. در چنين اوضاعي مواسات و همدردي اقتضا مي‎كرد كه به كم قناعت كنند و مابقي را انفاق كنند. بعلاوه آنها در زمان خود زعيم و پيشوا بودند، وظيفة زعيم و پيشوا كه چشم همه به اوست با ديگران فرق دارد.
منبع: مجموعه آثار شهيدمطهري ج18ـ سيري در سيره ائمه اطهار(ع)