چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

چرا در آيه 84 سوره نساء فقط شخص پيامبر اکرم(ص) مكلف به جهاد است ؟

پاسخ :
در اين آيه جهاد تنها بر پيامبر واجب نشده است . بلكه خداوند به پيامبر(ص ) دستور جنگ با كفار مي دهد; حتي اگر كسي حضرت را ياري نكند و همگي از جهاد تخلف كنند و قرار باشد پيامبر به تنهائي با كفار بجنگد. اين آيه در وقتي بر پيامبر نازل مي شود كه پيامبر قصد رفتن به جنگ بدر صغري را داشتند. برخي از صحابه مايل به جهاد نبودند اين آيه بر پيامبر نازل شد كه اگر ديگران از جهاد با كفار تخلف كردند تو تنها به انجام وظيفه قيام كن در ادامه آيه هم خداوند به پيامبر دستور مي دهد كه موئمنان را بر جهاد و جنگ ترغيب و تحريص كن .
البته در اين آيه نوعي سرزنش و توبيخ كساني كه در رفتن به جهاد سستي مي كردند مي باشد. خصوصيتي كه در اين آيه براي پيامبر وجود دارد كه براي ديگران نيست آن است كه بنابر آنچه در برخي روايات آمده است بر غير پيامبر جهاد در صورتي كه لشگر جنگ كننده نباشد واجب نيست ولي بر پيامبر طبق اين آيه واجب است . در تفسير عياشي روايت شده كه شخصي به امام صادق عرض كرد كه مردم مي گويند كه اگر اميرالموئمنين در خلافت پيامبر ذي حق بود چرا قيام نكرد و نجنگيد ]و چون در آن وقت اميرالموئمنين ياوري نداشت [ امام فرمود خداوند اين تكليف را نكرده [به اينكه بدون ياور جهاد نمايد] مگر به يك نفر و آن هم پيامبر خدا(ص ) است كه خداوند به او فرموده است«فقاتل في سبيلي الله لا تكلف الا نفسك»
منبع: www.payambarazam.ir