چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

چه تفاوتى است بين خمس و زكات و چرا نيمى از خمس به سادات پرداخت مى شود ولى اززكات محروم هستند اين برنامه چه ثمره اى دارد ؟

پاسخ :
زكـات از مـالـياتهائى است كه در حقيقت جزو اموال عمومى جامعه اسلامى محسوب مى شودلذا مـصارف آن عموما در همين قسمت مى باشد ولى خمس از مالياتهائى است كه مربوط به حكومت اسـلامـى اسـت يـعـنـى مـنابع دستگاه حكومت اسلامى و گردانندگان اين دستگاه از آن تامين مى شوند . بـنـابـرايـن مـحـروم بـودن سادات از دست يابى به اموال عمومى ( زكات )در حقيقت براى دور نـگـهـداشـتن خويشاوندان پيامبر از اين قسمت است تا بهانه اى به دست مخالفان نيفتد كه پيامبر خويشان خود را بر اموال عمومى مسلط ساخته است از طرفى نيازمندان سادات نيز بايد از طريقى تـامين شوند اين موضوع در قوانين اسلام چنين پيش بينى شده كه آنها از بودجه حكومت اسلامى بـهـره مـند گردند بعضى از فقهاء پاسخ ‌ديگرى داده اند آنها معتقدند فقط زكات واجب است و آيه خـمـس بـيـانـگـر مـقدار پرداخت زكات است بنابراين امور نه گانه اى كه مشهور از اموال زكوى شمرده اند هيچ خصوصيت ندارد بلكه بايد از تمام درآمد چه غلات و چه انعام و چه منابع كسب يك پـنـجم را درراه خدا انفاق نمود در اين تفسير سادات و غير سادات با هم فرقى ندارند و بسيارى از شـبـهـات مطرح نخواهد شد ( البته تا آنجا كه مى دانيم فقط يكى از فقهاء چنين نظرى دارند ) به كتاب تبصره الفقهاء مراجعه شود .
www.eporsesh.com