چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

آيا اين درست است كه پيامبر فرموده‌اند: "سوره هود، پشت مرا شكست‌"؟ در صورت صحت علت آن را بيان كنيد؟

پاسخ :
الف ـ آنچه كه در روايات مشاهده شد، اين است كه پيامبراكرم‌فرموده‌اند: "شيبتني سورة هود; سورة هود مرا پير كرد".(مجمع‌البيان‌، علامه طبرسي‌، ج 3، جزء 11، ص 110، دار مكتبة الحياة‌.)
ب ـ روايات ديگري نيز آمده است كه پيامبراكرم افزون بر اين سوره‌، سوره واقعه‌، حاقه و... را نام برده‌اند.(همان‌.)
ج ـ اگر مجموع سوره‌ها ملاحظه شود، مسأله مشترك بين آن‌ها "قيامت‌" است‌. بديهي است كه به ياد بودن قيامت و حوادث آن‌، براي انسان‌، به ويژه انسان‌هاي كامل‌، روز خوشي را باقي نمي‌گذارد.(ر.ك‌: ترجمه الميزان‌، علامه طباطبايي‌، ترجمه محمدباقر موسوي همداني‌، ج 11، ص 104، بنياد فكري و علمي علامه طباطبايي‌.)
د ـ اگر تنها سوره هود، لحاظ شود. درباره علت بيان ياد شده (پيري‌)، از ابن‌عباس‌، در ذيل آيه 118 آمده است‌; "هيچ آيه‌اي بر پيامبراكرم‌شديدتر و دشوارتر از آيه "فاستقم كما امرت و من تاب معك‌; استقامت كن آنچنان كه دستور يافته‌اي و همچنين كساني كه با تو هستند، نبود."(مجمع‌البيان‌، پيشين‌، ص 227.)
حضرت امام خميني‌، درباره اين مطلب مي‌فرمايند: "امر به استقامت در دو سوره هود و شوري آمده است‌" در سورة شوري‌، امر شده كه پيامبراكرم استقامت كنند ولي در سورة هود، امر شده كه پيامبر و امت استقامت كنند استقامت امت را هم در سورة هود خواسته است اين سوره است كه ـ اين آيه است كه ـ پيامبراكرم مي‌فرمايد مرا پير كرد. اين آيه براي اين كه امر مشكل و مهمي (قيام براي خدا و استقامت دنبال آن قيام را همراه مردم‌) بيان مي‌كند، پيامبر را پير كرد.(صحيفه نور، ج 6، ص 276، مؤسسه تنظيم و نشر آثار امام خميني‌.)
منبع: w3.hadith.net