چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

علم برتر است يا عبادت؟

پاسخ :
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
قَليلُ العِلمِ خَيرٌ مِن كَثيرِ العِبادَةِ؛
انـدكى دانـش ، بهتر از بسيارى عبادت است .
المحجّه البيضاء : 1 / 22 منتخب ميزان الحكمة : 396
*******
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
نَومٌ مَعَ عِلمٍ خَيرٌ مِن‏صَلاةٍ عَلى جَهلٍ ؛
خوابِ توأم با علم و دانش ، بهتر از نماز همراه با نادانى است .
منيه المريد : 104 منتخب ميزان الحكمة : 396
*******
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
إنَّ فَضلَ العالِمِ عَلى العابِدِ كفَضلِ الشَّمسِ عَلى الكَواكِبِ ، وفَضلُ العابِدِ عَلى غَيرِ العابِدِ كفَضلِ القَمَرِ عَلى الكَواكِبِ ؛
همانا برترى عالم بر عابد ، همچون برترى خورشيد است بر ستارگان و برترى عابد بر غير عابد ، همانند برترى ماه است بر ستارگان .
بحار الأنوار : 2 / 19 / 49 منتخب ميزان الحكمة : 396
*******
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
ساعَةٌ مِن عالِمٍ يَتَّكِئُعَلى فِراشِهِ يَنظُرُ في عَمَلِهِ ، خَيرٌ مِن عِبادَةِ العابِدِ سَبعينَ عاما؛
يك ساعت تكيه زدن عالم بر بستر خويش و نگريستن در كار و عملش ، بهتر از هفتاد سال عبادت عابد است .
روضه الواعظين : 16 منتخب ميزان الحكمة : 398
*******
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
فَضلُ العالِمِ عَلى العابِدِ بِسَبعينَ دَرَجَةً ، بَينَ كُلِّ دَرَجَتَينِ حُضْرُ الفَرَسِ سَبعينَ عاما ؛ وذلكَ أنَّ الشَّيطانَ يَضَعُ البِدعَةَ لِلنّاسِ فيُبصِرُها العالِمُ فيَنهى عَنها ، والعابِدُمُقبِلٌ عَلى عِبادَتِهِ لا يَتَوَجَّهُ لَها ولا يَعرِفُها ؛
عـالـم ، هفتاد درجـه بـر عابد برترى دارد كه فاصله هر درجه از ديگرى به اندازه‏اى است كه يك اسب هفتاد سال بدود . علّت اين برترى آن است كه شيطان در ميان مردم بدعتى مى‏گذارد و دانشمند به آن پى مى‏برد و مردم را از آن نهى مى‏كند ، امّا عابد سرگرم عبادت خود است و به بدعت نه توجهى دارد و نه آن را مى‏شناسد .
روضه الواعظين : 17 منتخب ميزان الحكمة : 398
*******
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
وَالّذي نَفسُ مُحَمَّدٍ بِيَدهِ ! لَعالِمٌ واحِدٌ أشَدُّ عَلى إبليسَ مِن ألفِ عابِدٍ ؛لأِنَّ العابِدَ لِنَفسِهِ والعالِمَ لِغَيرِهِ ؛
سـوگند كـه بـه آن كه جان محمّد در دست اوست ، هر آينه وجود يك عالِم براى ابليس سخت‏تر از هزار عابد است ؛ زيرا عابد در فكر خود است و عالم در انديشه ديگران .
كنز العمّال : 28908 منتخب ميزان الحكمة : 398
*******
امام باقر عليه‏السلام :
تَذاكُرُ العِلمِ ساعَةً خَيرٌ مِن قِيامِ لَيلَةٍ ؛
يـك سـاعت مـذاكره علمى ، بهتر از يك شب عبادت است .
الاختصاص : 245 منتخب ميزان الحكمة : 398
*******
امام باقر عليه‏السلام :
عالِمٌ يُنتَفَعُ بِعِلمِه ، أفضَلُ مِن سَبعينَ ألفِ عابِدٍ ؛
عالمى كه از علمش بهره برد، برتر از هفتاد هزار عابد است .
الدعوات : 62 / 153 منتخب ميزان الحكمة : 398