دوشنبه، 22 فروردين 1390

پرسش :

درباره ميزان توصيه شده براي مصرف كلسيم در گروههاي سني گوناگون توضیح دهید.

پاسخ :
ميزان توصيه شده براي مصرف كلسيم در گروههاي سني گوناگون به اين شرح است:
روزي 400ميلي گرم براي كودكان كمتر از شش ماه، 600ميلي گرم براي كودكان شش ماهه تا يك ساله، 800ميلي گرم براي كودكان 1تا 10ساله و مردان و زنان 25سال به بالا 1200ميلي گرم براي افراد 11تا 24ساله و نيز زنان باردار يا شيرده. گفتني است در پرتو پژوهشهاي نوين، پژوهشگران مشغول برآورد نويني از مقدار كلسيم ضروري براي حفظ تندرستي هستند. به موجب پژوهشهايي از اين دست، مؤسسه ملي بهداشت آمريكا، مقادير مزبور را براي استفاده از كلسيم به شرح زير پيشنهاد كرده است: 1000ميلي گرم براي زنان 25تا 50ساله و زنان 51تا 61ساله كه هورمون درماني مي‏كنند و همچنين براي مردان 25تا 65ساله ؛ 1200تا 1500ميلي گرم براي افراد 11تا 24ساله وزنان بادار يا شيرده؛ 1500ميلي گرم، براي زنان 51تا 65ساله‏اي كه زير هورمون درماني نيستند و براي اشخاص 65سال يا بيشتر.
زنان باردار به كلسيم اضافي نيازمندند تا به تشكيل استخوان بندي جنين كمك شود. علاوه بر اين، پژوهشهاي زيادي آشكار ساخته‏اند كه كلسيم در پيش‏گيري از افزايش فشار خون حاصل از حاملگي كه‏دليل عمده زايمان پيش هنگام و تولد نوزادان كم وزن است، نيز سودمند است. در مورد اخير، مقدار كلسيم فزون‏تري لازم است تا ناتواني بدن در جذب كانيها از ميان برود.
يكي از بهترين منابع كلسيم، لبنيات است (يك فنجان شير كم چربي داراي 96/3ميلي گرم كلسيم است و حدود 240كرم ماست بي چربي، 96ميلي گرم كلسيم دارد.)
ديگر مواد غذاي پر كلسيم عبارتند از:
كنسرو ماهي آزاد صورتي با استخوان (هر 240گرم داراي 56ميلي گرم كلسيم)، كاهو چيني (هر نصف فنجان داراي 42/5ميلي گرم كلسيم)، ماهي ساردين (هر 30گرم داراي 290ميلي گرم كلسيم)، لوبيا سفيد (هر نصف فنجان داراي 19/2ميلي گرم كلسيم)، و گل كلم (هر نصف پيمانه داراي 18/4ميلي گرم كلسيم).
كلسيم كافي را به سختي مي‏توان از مواد غذايي به دست آورد؛ مخصوصا اگر كسي شير دوست نداشته باشد يا به آن حساسيت داشته باشد. براي افرادي كه مايلند محتواي كلسيم مصرفي خود را افزون سازند، دو راه در پيش است: يكي مصرف فراورده‏هاي پر كلسيم (همچون غلات غني، انواع آبميوه يا نان) و ديگري بهره جويي از مكمل‏هاي كلسيم دار.
www.ch3.ir