سه‌شنبه، 23 فروردين 1390

پرسش :

من دو تا نوه دارم که هر دو پنج سالشان است یکی از آنها نوزده کیلو گرم وزن دارد و دیگری بیست و پنج کیلو وزن دارد آنکه نوزده کیلو گرم است صبحانه مفصل می خورد و ناهار هم همینطور و شام هم خیلی خوب می خورد ولی نوه ی دیگر که بیست و پنج کیلو است اصلا صبحانه نمی خورد شکلات نمی خورد و شام هم مختصر می خورد ، گوشت نمی خورد ، ماهی دوست ندارد . آیا ممکن است که نوه ای که زیاد می خورد در آینده پرخور بشود و اضافه ی وزن پیدا بکند ؟

پاسخ :
پاسخ از آقای دکتر فرشچی، متخصص تغذیه:
این نگرانی هایی است که برای مادرها و مادربزرگها وجود دارد . باید به هر دو توجه کرد . برای کودکان سیر رشدی اهمیت دارد . یعنی یکبار وزن کردن برای ما اهمیت ندارد . مگر اینکه فرد دچار چاقی یا لاغری مفرط باشد ولی کودکی که بیست و پنج کیلو وزن دارد و رشدش در یک سیر شش ماهه بالا می رود و کودکی که نوزده کیلو است و با این شیوه پایین می آید هر دوی این ها اهمیت دارد . اگر آنها در جاده ی سلامتی شان حرکت کنند جای نگرانی نیست . استفاده بی رویه در مواد قندی برای هر دو کودک باید در نظر گرفته شود . به کربوهیدرات ها توجه بکنید مخصوصااستفاده از شکلات . نکته ی بعدی تحرک بدنی است و از آن مهمتر دو تا پنج سالگی زمان بسیار اساسی است که کودکان ما با انواع غذاها آشنا بشوند ، خیلی از جوانان ما که در سنین نوجوانی دچار لاغری مفرط می شوند همین کودکانی هستند که در سن 2تا 5 سالگی از بدغذایی رنج می برند . بدغذایی به چه معناست ؟ اگر شما برای آنها خورش قیمه درست بکنید می گویند که ما لپه اش را نمی خواهیم و گوشت را می خواهیم و سیب زمین را نمی خواهیم یا اینکه خورش قیمه ی خودشان را می خورند ولی خورش قیمه ی مادر بزرگشان را نمی خورند ، احیانا غذاهای خاصی را انتخاب میکنند . به نوعی تک غذایی را خواهند داشت . عدم تنوع ماده غذایی باعث خواهد شد که هم سیر رشدی وزنی فرد دچارایراد بشود و هم بخاطر کمبود ریز مقوی ها بتواند در رشد و نمو کودکان مشکل ایجاد بکند . برای کودکی که وزنش کم است سعی کنند تنوع غذایی برایش ایجاد بکنند و البته این یک روزه ایجاد نخواهد شد . کودکان ما احتیاج به تمرین بیشتری دارند تا بتوانند با سبد غذایی آشنا بشوند . و اگر بتوانیم این را تا قبل از سنین مدرسه ایجاد بکنیم بعدا دیگر نگران بدغذایی نخواهیم بود .
www.ch3.ir