سه‌شنبه، 23 فروردين 1390

پرسش :

من یک بچه ی 4 ساله دارم که هوشش خوب است و زود هم زبان باز کرد . حفظیات او خوب نیست و الان به سختی توانسته شمردن تا 7 را یاد بگیرد . هیچ سوره ی قرآنی را نتوانسته حفظ کند . مشکل از چیست ؟

پاسخ :
پاسخ از آقای دکتر حسین ابراهیمی مقدم، روان شناس:
بعضی مواقع پدر و مادرها گله مند هستند که بچه شان کتابش را در مدرسه جا می گذارد یا کلیدها را جا میگذارد و پشت در می ماند . می خواهد شعرحفظ کند مشکل دارد . ما این را ناتوانی در حافظه می دانیم و یکی از بحث های ناتوانی یادگیری همین بحث حافظه است . حافظه را شبیه یک کتاب دار فرض کنید . یک کتابدار نشسته ، شما کتابی به او میدهید و او می گیرد در قفسه ی مخصوص خودش میگذارد و نفر بعدی که آمد باز از همان قفسه کتاب را بر میدارد و به طرف میدهد . حافظه ی ما هم همینطور است . اولا باید اطلاعات خوب در قفسه های ذهن مان جاسازی بکنیم و بعد بتوانیم خوب از قفسه ها برداریم و در زمان لازم آنرا ارائه بدهیم . مثلا در موقع امتحان بتوانیم آن را ارائه بدهیم . حالا فرض کنید که من اطلاعات خوبی دریافت نکنم یا اطلاعات را خوب طبقه بندی نکنم نمی توانم آن را بردارم . مثلا کتاب فیزیک را در قفسه ی کتاب شیمی بگذارم ، وقتی می خواهم آن را پیدا کنم باید خیلی دنبال آن بگردم . شاید نتوانم آن را پیدا کنم . اگر یک دانش آموز اطلاعات را خوب دریافت نکند و طبقه بندی نکند نمی تواند آن را خوب پس بدهد . این بعنوان اختلال حافظه تلقی میشود . حتما باید مورد بررسی دقیق قرار بگیرد . البته ما دنبال این نیستیم که بچه ها همه چیز را حفظ بکنند . گاهی مشکلی که در مدرسه های ما هست این است که بچه های ما را وادار می کنند که خیلی چیزها را حفظ کنند . گانیه روانشناس یادگیری در مثلث یادگیری مرحله به مرحله ی یادگیری را مطرح می کند پیش پا افتاده ترین مرحله حفظ کردن است . متاسفانه ما می خواهیم بچه ها در دانشگاه هم حفظ کنند . بهترین نوع یادگیری یاد گرفتن است که فرد با جان و دل این را درک کند ، جذب بشود ، درگیر کند و کار کند و بکار ببندد یعنی فهمیدن . چون ارزیابی ما نمره آخر سال است مجبورهستیم که بگوییم کاری بکنیم که بچه خوب یاد بگیرد و بتواند خوب پس بدهد . فرض کنید در یک مجلس میهمانی با فردی آشنا میشوید و بعد دیگر تا آخرعمر شاید هرگز او را نبینید ، اسم او را یاد نمی گیرید و یادتان نمی آید . ولی اگر بدانید فرد مهمی است و ممکن است ارتباطی با او داشته باشید ، مرور می کنید و نگه میدارید توجه می کند . بچه ی شما خوب توجه نمی کند ، خوب مرور نمی کند و خوب نگه نمی دارد بنابراین خوب پس نمی دهد . بله او ناتوانی یادگیری دارد و باید حتما مراجعه داشته باشند .
www.ch3.ir