سه‌شنبه، 23 فروردين 1390

پرسش :

بچه ی من یکسال و سه ماه سن دارد و هنگام تولد دو کیلو و هشت صد گرم وزن داشت. الان هشت کیلو شش صدگرم است . اشتهای او کم است . کمی کم خونی دارد . به او شیر پدی آشوم هم می دهم . شیر خودم را می خورد . سوپ هم می خورد . در حد دو سه قاشق بیشتر نمی خورد . یبوست هم دارد . برای افزایش وزن او چکار کنم ؟

پاسخ :
پاسخ از خانم دکتر مهناز صادقیان، فوق تخصص کبد وگوارش کودکان:
بعضی از بچه ها با یک منحنی رشد متولد میشوند و همان منحنی رشد را دنبال خواهند کرد . مثلا اگر این بچه در روی منحنی ده درصد است . در همین منحنی خواهد ماند و بالا و پایین نخواهد رفت . و بچه از پتانسیل انرژی خودش فراتر نمی رود . اگر کودک خوب تغذیه میشود ، تعداد دفعات مدفوع و ادار او، سلامت ، فعالیت و لبخند او همه در حد عادی است . و بچه ی شما در حد کفایتش شیر دریافت می کند .در این سن شیر مادر 50 درصد نیازهای تغذیه ای کودک را برآورده میکند . نیم دیگر تغذیه او باید از ترکیب غذایی باشد که حاوی سه ماده پروتئین ،چربی و کربوهیدرات است .پروتئین با گوشت کم آلرژی باشد .الان بچه ی شما می تواند از گوشت مرغ استفاده بکند و چربی هم میتوانید از روغن آفتابگردان استفاده بکنید و آهن و ویتامین بچه را به او بدهید. بچه باید متناسب با تغذیه و سنش هربار کالری را دریافت کند . اگر شرایط روحی شما مناسب است و شما با لبخند به بچه غذا می دهید پس باید اشکال در کودک باشد . البته در مورد کودک شما این را عید می دانم . اجازه بدهید که بچه خودش غذا بخورد . سفره ای زیر او پهن بکنید تا بچه بتواند محیط اطرافش را آلوه کند و این فرایند برای او خوشایند بشود . و آرام آرام نظم در غذا خوردن پیدا می کند . کار بعدی این است که ساعات غذا خوردن این بچه باید مشخص باشد . بچه نمی تواند یک روز نُه صبح صبحانه بخورد و روز دیگر یازده صبح صبحانه بخورد . شب تا دو صبح بیدار باشد و ناهارش را سه بعد از ظهر بخورد هر روز یک گوشه ی اتاق غذا نخورد . رعایت این مسائل ساده باعث میشود که مرکز اشتهای کودک یعنی آن ساعت بیولوژیکی که برای تحریک اشتها وجود دارد کوک بشود . خیلی از مادرها تا ساعت یازده صبح می خوابند و بچه هم کنارشان خوابیده است و بچه وقتی بلند میشود سیستم خوابش بهم خورده و اشتها ندارد . این بی نظمی در غذادهی موجب کاهش وزن میشود . بجای اینکه ما فرآورده ی گران قیمتی را از بیرون فراهم کنیم یعنی همین شیرپدی آشور که برای بچه هایی که سندرم سوء جذب دارند و دستگاه گوارش آنها براحتی نمی تواند غذایی که برایشان درست میکنیم هضم و جذب کند . ولی ممکن است که اگر اشکال در تغذیه است همانطور که پدی آشوم گوشتش جذب نمیشود پدی آشور آن هم جذب نشود . این بهتر است تحت نظر پزشک تجویز بشود . اصلا توصیه نمیشود که سرخود از این استفاده کنید . اگر مادری در سوپ بچه بیش از حد نخود فرنگی استفاده میکند یا حبوبات را خیس نمیکند یعنی بچه حبوبات بیشتر مصرف می کنند و این منجر به نفخ میشود . نظم در غذا دادن خیلی مهم است . کودک هم از الان خودش شروع به غذا خوردن بکند . از کثیف کاری آن نترسید تا این فرایند برای کودک خوشایند بشود . اگر بچه مشکلی نداشته باشد با این کارهها افزایش وزن پیدا خواهد کرد .
www.ch3.ir