سه‌شنبه، 23 فروردين 1390

پرسش :

من دانشجویی هستم که روزی ده ساعت مطالعه میکنم و هر جوری که می نشینم کمر درد میگیرم . شما چه توصیه ای می کنید ؟

پاسخ :
پاسخ از آقای دکتر سید ابوالفضل ذاکریان، متخصص اِرگونومی :
در انتخاب صندلی ما باید نکاتی را رعایت کنیم . کارهای نشستنی درعصر جدید زیادتر شده است و مجبور هستیم که کارهای مان را بصورت نشسته و پشت میز و صندلی انجام بدهیم . انتخاب درست صندلی به ما کمک می کند که از ناراحتی های درد کمر و ستون مهره ها و گردن جلوگیری کنیم . ما باید صندلی داشته باشیم که بتواند وضعیت مناسبی برای ستون فقرات ما فراهم بکند . ما در ستون فقرات چند تا انحناء داریم . عمده ترین انحناء ها در ناحیه ی کمری است . اگر ما وضعیت مناسبی به خودمان ندهیم ، وزن استخوانهای بالاتنه ی انسان همه به ستون فقرات انتقال پیدا می کند . اگر ما این قوس و انحنای کمری را تغییر بدهیم این بردار وزن به یک یا دو مهره بخصوص انتقال پیدا می کند و بعد از مدتی فضای دیسک بین این دو تا مهره دچار آسیب میشود و نهایتا کمر درد ایجاد می کند . پس ما باید در صندلی به انحنای کمر و به فضای کافی برای نشیمنگاه توجه کنیم . افرادی که دارای ابعاد بزرگتری هستند باید در صندلی هایی قرار بگیرند که ابعاد بزرگتری را داشته باشند تا فضای مناسب برای آنها بوجود بیاید . نکته ی دیگر زوایایی است که ما به بدن مان می دهیم . حتما پای ما باید روی زمین یا زیر پایه قرار بگیرد . ما صندلی هایی را می بینیم که بالای ان جایی برای گذاشتن پا وجود دارد . این آویزان بودن پا باعث خستگی میشود و فشاری که به ناحیه ی کمری می آید بیشتر میشود . همه ی انسانها هم اندازه نیستند . ما انسانهای قدبلند و قد کوتاه داریم اما ابزارهایی که برای ما ساخته میشود تقریبا همه شان یک اندازه هستند . شما باید از صندلی ثابتی استفاده کنید که یک فرد با قد دو متر باید روی آن بنشیند و من یک متر و هفتاد سانت هم باید بنشینم . پس صندلی باید قابل تنظیم باشد که هر کسی بتواند روی آن راحت بنشیند . تنظیم را جوری انجام میدهیم که کف پایمان بتواند روی زمین قرار بگیرد مخصولا اگر بخواهیم طولانی مدت از آن استفاده کنیم . در پارک ها صندلی هایی که استفاده میشود معمولا ثابت است .در اینجا انسانها باید خودشان را با شرایط تنظیم بکنند . توصیه ی من برای دانشجویان و دانش آموزانی که طولانی مدت پای کامپیوتر هستند این است که باید بین مطالعه فواصلی هم استراحت کنند . حتی در مورد یادگیری هم اگر وقفه های کوچکی در بین یادگیری مطالب قرار بدهیم ، مطلب دقیق تر و عمیق تر یاد گرفته میشود . این وقفه هایی که ما میدهیم میتوانیم هر 45 دقیقه یک بار یک وقفه ی کوچکی بدهیم یعنی حرکتی و چند حرکت کششی در ناحیه ی کمر .
www.ch3.ir