سه‌شنبه، 23 فروردين 1390

پرسش :

کسانی که تری گلیسیرید بالا دارند چکار باید بکنند ؟ کسانی که کبد چرب دارند آیا میتوانند از روغن مایع استفاده کنند ؟ در مورد مصرف آجیل ها توضیح بفرمایید .

پاسخ :
پاسخ از آقای دکتر احمد رضا درستی، متخصص تغذیه:
همین روغن هایی که ما می خوریم چون سه تا مولکول اسید چرب با گلسیرین ترکیب می شوند ماده ای بنام تری گلیسیرید تولید میشود .پس ما همین روغنی که می خوریم تری گلیسیرید دارد . بعد از مراحل هضم و جذب وقتی این روغن داخل خون ما میشود ، باز هم به شکل تری گلیسیرید وجود دارد . این تری گلیسیرید باید از طریق خون به سلول ها برسد و آنها نیازهای خودشان را تامین بکنند . حالا اگر میزان این تری گلیسیرید از این حد مجاز خون بالا زد واضافه تر شد ، در دراز مدت لطمه شدیدی برای بدن ایجاد می شود . این چربی های اضافی خون به دیواره ی رگها صدمه می زند و در رگ ها رسوب می کند و احتمال بیماریهای قلبی و عروقی را بشدت بالا می برد . یک دیگر از کارهایی که چاقی و افزایش چربی می تواند خطرش را بالا ببرد کبد چرب است . مردم هنوز اهمیت این بیماری را نشناخته اند . کبدی که باید در بدن ما کارهای مهم انجام دهد ، الان که نتوانسته چربی های زیادی را در بدن به مصرف برساند و در جاهای مختلف از جمله در کبد و در دور کبد چربی بالایی جمع شده ، سلول های کبد را تحت فشار شدید قرار می دهد و یکی یکی سلول ها را می کشد . روزی پبش می آید که اگر فرد کبد چرب را درمان نکرد ، به مشمایی شدن کبد نزدیک میشود . تاکید میشود که این فرد حتما خودش را درمان کند و رژیم مناسب غذایی بسیار کمک کننده است و در آن رژیم غذایی مناسب برای این افراد کبد چرب ،کاری که می کنند ، اول این است که انرژی را کم می کنند ولی میزان روغن محدوده ای دارد و اگر از آن حد خیلی کمتر بکنیم چند تا اتفاق بد در بدن می افتد . یعنی اولا ویتامین های محلول در چربی به بدن نمی رسد و دوما اسیدهای چرب ضروری به حد کفایت به بدن نمی رسند و خود اینها لطمه زننده هستند . پس ما نمی توانیم حتی به فردی که کبد چرب دارد یا اضافه ی وزن دارد یا فردی که دیابت یا بیماری قلبی و عروقی دارد بگوییم که شما نباید هیچ نوع روغنی را حتی جزئی بخورید بلکه برای او محدودیت می گذاریم . آجیل ها چربی بالایی دارند . الان که نزدیک عید هستیم این توجه را بکنیم که یک کسی که می نشیند و یک نعلبکی آجیل را می خورد و نمی داند که حدود 70 درصد آن چربی است . البته اگر ما روزانه در حد ده تا مغز دانه و در شرایط خاص تا بیست مغز دانه بخوریم خوب است . اگر صبح دو تا گردو با پنیر بخوریم ، این خیلی با ارزش است. بخشی از این چربیها که مفید هستند و امگا 3 دارند .ولی وقتی اضافی شد همان سرنوشت روغن های اضافی است که باعث بالا رفتن تری گلیسیرید یا چربی خون یا کبد چرب میشوند و چاقی و انواع مشکلات را ایجاد می کنند.
www.ch3.ir