سه‌شنبه، 23 فروردين 1390

پرسش :

من سی و دو سال دارم و مدت پنج سال است که مبتلا به تخمدان پلی کیستیک هستم . تنها درمان دارویی برای من صورت گرفته است . آیا این مشکل باعث شده که دچار خونریزی شدید و غیر طبیعی بشوم یا خیر ؟

پاسخ :
پاسخ از خانم دکتر مریم کاشانیان، متخصص زنان و زایمان:
مسئله ی تخمدان پلی کیستیک این روزها در خیلی اوقات تشخیص داده می شود، درحالی که واقعاً وجود ندارد . برخلاف اسم آن که گمراه کننده است و تخمدان پلی کیستیک است ، اصلاً کیستی وجود ندارد . یعنی خیلی از خانم ها وقتی مشکلی پیدا می کنند و به پزشک مراجعه می کنند و پزشک برای آنها تخمدان پلی کیستیک را تشخیص می دهد فکر می کنند که کیست دارند . بنابراین در پی آن هستند که این کیست هایی را که خیلی هم مقاوم هستند را از بین ببرند . در واقع کیستی وجود ندارد و این بیماری به این اسم نامیده می شود که آن هم علت خاصی دارد . افرادی که به این بیماری دچار می شوند زمینه ی ژنتیک دارند . یعنی مشکل تخمدان پلی کیستیک به صورت ژنتیک منتقل می شود . بنابراین اینکه ما فکر کنیم که دارویی مصرف کنیم که بیماری تخمدان پلی کیستیک خوب شود درست نیست . یعنی تقریباً از شروع بلوغ تا زمان یائسگی این مسئله با این افراد همراه است . یعنی تا زمانی که تخمدان ها فعال است . درواقع یک جور عدم تعادل بین رابطه ی تخمدان با سیستم عصبی مرکزی است . اصولاً تخمدان و سیستم عصبی مرکزی خیلی قشنگ یکدیگر را کنترل می کنند . این کنترل ها در این افراد بهم ریخته است . بنابراین تخمدان بصورت سرخود کار می کند و سیستم عصبی مرکزی نیز نمی تواند آن را کنترل کند . در نتیجه تخمدان تخمک گذاری خود را از دست می دهد و هورمون ترشح می کند بدون اینکه تخمک گذاری کند . معمولاً این خانم ها از بعد از بلوغ بیماری در ایشان ظاهر می شود . ولی همینطور که این خانم گفتند ممکن است که در سنین بالاتر هم خود را نشان دهد . من متوجه نشدم که برچه اساسی تشخیص بیماری تخمدان پلی کیستیک را برای ایشان داده اند . آیا ایشان سونوگرافی داده اند و در سونوگرافی مشخص شده که تخمدان پلی کیستیک دارند ؟ اگر اینگونه است در حقیقت ایشان PCO ندارند . چون تشخیص این بیماری با سونوگرافی نیست . متأسفانه خیلی اوقات با سونوگرافی این تشخیص داده می شود البته همکاران رادیولوژیست و سونولوژیست می نویسند که تیپ تخمدانی که می بینیم به تخمدان پلی کیستیک شبیه است . چون در هر حال سونوگرافی نمی تواند این بیماری را تشخیص بدهد . ولی این توهم و تصور برای همه ی مریض ها پیش می آید که تخمدان پلی کیستیک دارند . این خانم اشاره نکردند که قاعدگی ایشان چگونه است . خونریزی های بی نظم دارند یا خیر ؟ آیا پنج شش ماه یک بار پریود می شوند یا خیر . چون الگوی اصلی که این افراد در تخمدان پلی کیستیک پیدا می کنند این است که دو یا سه ماه یک بار پریود می شوند . ممکن است که صورت آنها موهای زائد داشته باشد . بعضی از آنها احیاناً چاق شوند . و بعد هم خانمی که دو یا سه ماه یک بار یا شش ماه یک بار پریود میشود ، بالاخره روی خونریزی خواهد افتاد . یعنی یکی از علل مهم خونریزی های غیر طبیعی همین تخمدان پلی کیستیک است . چون ایشان اشاره نکردند که با چه علامتی مراجعه کردند ما فقط همان قسمت آخر را که گفتند آیا به خونریزی منجر می شود یا خیر پاسخ می دهیم که بله تخمدان پلی کیستیک به خونریزی منجر می شود . درمان آن فقط طبی است و هیچ درمان دیگری ندارد . مگر برای افرادی که بخواهند حامله شوند و حامله نشود و به درمان های طبی جواب ندهند . البته باز هم درمان طبی درمان اول است و اگر به آن جواب ندهند درمان های دیگری برای آنها انجام می شود ولی درمان آن در هر حال طبی است . ایشان همانطور که گفته اند پنج سال است که به این مسئله مبتلا هستند و تا زمان یائسگی نیز به این مسئله مبتلا خواهند بود . بنابراین این فکر را نکنند که به جایی مراجعه کنند که دارویی به ایشان داده شود که خوب شوند چون چنین چیزی نیست .
www.ch3.ir