سه‌شنبه، 23 فروردين 1390

پرسش :

بچه ی من دو روز پیش سرماخورده است و دکتر دیفن هیدرامین و شربت سرماخوردگی داده است ولی سرفه هایش خلط آور است . آیا آنتی بیوتیک لازم است که مصرف کند ؟

پاسخ :
پاسخ از آقای دکتر علیرضا ناطقیان، فوق تخصص عفونی اطفال:
ما معمولا در جریان سرماخوردگی ، نباید از داروهای ضد حساسیت استفاده بکنیم . اصلا معمول نیست که ما هم شربت سرماخوردگی بدهیم و هم دیفن هیدرامین بدهیم . چون در شربت سرماخوردگی داروی هیستامینیکی هست . این دو تا دارو با هم ، کودک را خواب آلوده می کند و خلط را غلیظ می کند . در بچه های شیر خوار ، وقتی این ترشح در ریه می ماند یکی از زمینه سازهای سینه پهلو است . یعنی ما همیشه می گوییم کاری بکنیم که سرفه را یک مکانیزم دفاعی ریه فلج نکنیم . علت اینکه انسانها سینه پهلو می کنند این است که یک سرماخوردگی شروع میشود و ترشحات داخل ریه حرکت مخاط عادی سینه دچار اشکال می شود ، اگر این ترشحات در ریه بماند و از قسمت حلق به داخل ریه وارد بشود این سرفه ی ما است که جلوی این قضیه را می گیرد . وقتی شما به زور سرفه را قطع می کنیم یکی از مشکلات اینجا بوجود می آید . سرفه هایی که آزار دهنده نیست ، اگر به زور قطع کنیم ، برای کودک مشکل ایجاد می کند بخصوص در شیرخواران . این سرفه مکانیسم دفاعی کودک است که اجازه ی ورود میکروب را به داخل ریه نمی دهد . شاید این دو تا دارو اضافی باشند . بهترین کار برای سرماخوردگی کودک این است که به او رسیدگی پرستاری بکنیم تا پشت هم به بچه دارو بدهیم . خیلی از وقت ها این شربت باعث بوجود آمدن خس خس سینه می شود و دروه ی بیماری را بی دلیل طولانی می کند . برای کسی که دو روز است که سرماخورده مطلقا آنتی بیوتیک لازم نیست و اینکه تا سرفه خلط آورد شد بگوییم آنتی بیوتیک لازم است هم غلط است . ما برای سینه پهلو دلایل خیلی بیشتری نیاز داریم تا آنتی بیوتیک بدهیم . حالا گروهی هم هستند که هر کاری می کنیم حاضر نیستند آنتی بیوتیک مصرف کنند . جایی که دکتر متحصص ترجیح می دهد آنتی بیوتیک بدهد ، ما نباید تردید کنیم . و حتما دوره ی درمان را هم کامل کنید . دوره ی درمان ناقص هم مضرات بعدی را دارد . اولین کار این است که این دو دارو را قطع کنند و برای بچه بخور بگذارند و شستشوی بینی بدهند و تعداد تنفس هم مهم است . اگر تب کرد ، دوباره به پزشک مراجعه کنند.
www.ch3.ir