شنبه، 27 فروردين 1390

پرسش :

در مورد یکی از علل دردهای لگنی ، آندومتریوز توضیحاتی بفرمایید .

پاسخ :
پاسخ از خانم دکتر مهدوی، فوق متخصص نازایی:
در کشور ما بیمارانی که آندومتریوز دارند معمولا در مرحله ی پیشرفت بیماری مراجعه می کنند و گاهی آنقدر بیماری پیشرفت کرده است که ما نمی توانیم کمک چندانی به بیمار بکنیم . من علائم این بیماری را به شما می گویم که اگر دچار این علائم شدید ، زودتر به پزشک مراجعه داشته باشید . رشد بافت داخل مخاط درون رحم اگر بصورت نابجا در داخل لگن یا جاهای دیگر باشد ، سلول های التهابی اطراف این بافت رشد می کنند و این واکنشی که ایجاد می کنند تشکیل ضایعاتی را روی لگن یا جاهای دیگر می دهد که باعث ایجاد آندومتریوز یا ضایعات می شود . به علت خاصیت التهابی که این بیماری دارد ، ایجاد چسبندگی می کند و این چسبندگی ها مشکلاتی را برای بیمار ایجاد می کنند . البته این بستگی دارد که این بافت در کجا رشد کند . مثلا اگر روی تخمدان رشد کند بصورت کیست های تخمدان شکلاتی گفته می شود زیرا مایع داخل این کیست رنگش قهوه ای است بخاطر خون مرده ای که داخل این کیست وجود دارد . ممکن است این کیست روی رباط های اطراف رحم ایجاد بشود . ضایعات رباط های اطراف رحم ممکن است یک حالت ندول تومور سفت داشته باشند که حتی تشخیص این ضایعات کوچک روی رباط ها قابل تشخیص نیست . و باید سراغ لاپاراسکوپی برویم . اگر این ضایعات روی تخمدان ایجاد شود چون حالت چسبندگی دارد ممکن است چسبندگی اطراف لوله ی رحم ایجاد کند و لوله ی رحم را مسدود کنند و در اثر این انسداد خانم دچار نازایی می شود . پس خانمهایی سکه مشکل نازایی داشته باشند ، اگر برای نازایی آنها علتی مشخص نشده است ممکن است مشکل آندومتریوز داشته باشند که تشخیص آن معمولا با لاپارسکوپی است و از همین طریق هم قابل درمان است . گاهی این مشکل بدون علائم است و بیمار هیچ مشکلی ندارد . ما بیشتر روی بیمارانی فوکوس می کنیم که علائم دارند چه علائم کلینیکی و چه پاراکلینیکی که در سونوگرافی ما تشخیص کیست بدهیم . در مواردی که علامتی ندارند و علائمی برای بیمار ایجاد نمی کند ما کاری برای بیمار انجام نمی دهیم . یکی از علائم آندومتریوز دردهای لگنی است که بحث ما هم همین است . این ضایعاتی که ایجاد می شوند عمیق هستند و تومورهای سفتی که ایجاد می شوند ممکن است مسیر اعصاب را تحریک کنند و در اثر تحریک اعصاب درد ایجاد بشود . گاهی اوقات این ضایعات کاملا سطحی هستند ولی باز دردهای شدیدی ایجاد می کنند که علت آن ترشح مواد التهابی که از این سلولها آندومتریوز ایجاد می شود می باشد . بیماری که برای دردهای لگنی مراجعه می کند معمولا می گوید که درد زیر شکم یا درد دو طرف دارم . درد پایین شکم و پراکنده است . در مورد آندومتریوز ما بیشتر دردهای دوران قاعدگی را داریم که بسیار شدید است .اگر چه خیلی از خانم ها دردهای لگنی دوران قاعدگی را بطور طبیعی دارند . البته این دردهای لگنی دوران قاعدگی بعد از دو روز خوب می شود و به مُسکن جواب می دهد . ولی اگر این درد طول بکشد یا به مرور زمان این درد بیشتر بشود . خانمی می گوید که پارسال کمی درد داشته ام ولی امسال دردم خیلی شدید شده است و به مسکن جواب نمی دهد . این درد زمان قاعدگی مشکل داری است که ما باید آن را بررسی کنیم . پس خانم ها باید توجه داشته باشند که اگر در زمان قاعدگی درد شان بیشتر شده باشد یا طول بکشد و به مُسکن جواب ندهد حتما باید به پزشک مراجعه داشته باشند .
www.ch3.ir

نظرات کاربران