شنبه، 27 فروردين 1390

پرسش :

برای محافظت از پوست دست چه کارهایی را باید انجام داد ؟

پاسخ :
پاسخ از خانم دکتر ربیعی راد، کارشناس ارشد پرستاری کودکان و متخصص دوره ی پرستاری زخم:
چرا به بهداشت دست توجه خاصی داریم ؟ چون دست های ما باید دستهایی باشند که به یکدیگر هدیه می دهند . ولی گاهی ما از طریق دست های خود به دیگران میکروب ها و بیماری ها را منتقل می کنیم . با بهداشت دست می توان از بیماری هایی مانند مننژیت ، هپاتیت A ، سرماخوردگی ها و خیلی از اسهال های عفونی جلوگیری کرد . وقتی می توان با بهداشت دست از این بیماری ها جلوگیری کرد پس می توان از بیست و دومیلیون روز غیبت از مدرسه در سال جلوگیری کرد . مرکز مدیریت بیماری های ایالات متحده که مرکزی است که ازلحاظ بهداشت حرف های معتبری می زند . این مرکز مطرح می کند که اگر در موقع سلامت ما مکرراً دست خود را شستشو ندهیم ، احتمال اینکه با میکروب های محیط اطراف خود را آلوده کنیم وجود دارد . از چه طریق؟ دستگیره ی دست را می گیریم ، دستگیره ممکن است آلوده باشد . میله ی اتوبوسی را که صبح موقع رفتن به محل کار می گیریم ممکن است آلوده باشد . دست می دهیم با کسی که دست های خود را نشسته یا به پول دست می زنیم . من چند وقت اخیر دیدم که تلویزیون برنامه هایی را درخصوص آلودگی پول ها نشان می داد که خیلی قابل توجه بود . ولی آمار نشان می دهد که مردم بعد از دست زدن به پول کمتر دست خود را می شویند . همین مرکز مطرح می کند که اگر موقع بیماری دست خود را مکرر شستشو ندهیم ، احتمال اینکه با میکروب های خود دیگران و محیط اطراف را آلوده کنیم وجود دارد . پس از یک طرف اگر موقع سلامت دست خود را مکرر شستشو ندهیم ممکن است خود ما آلوده شویم و اگر موقع بیماری به طور مکرر نشوییم ممکن است دیگران را آلوده کنیم . نتیجتاً چه موقع سلامت و چه موقع بیماری شستن دست ها یک امر لازم است . چرا ؟ چون می توانیم ازطریق آنها عفونت ها و میکروب ها را به طور مستقیم و غیر مستقیم به دیگران منتقل کنیم . یعنی ممکن است دست من آلوده باشد و با دست خود دست فرد دیگری را آلوده کنم و او را از این طریق دچار بیماری کنم . یا ممکن است از طریق اشیاء و اجسام محیط کار این مسئله پیش بیاید یعنی شمای همکار من ممکن است دست خود را به طور مکرر بشویید ولی من این کار را نکنم و مدام محیط کار و محیط اطراف را آلوده کنم و به طور غیر مستقیم عامل انتقال بیماری ها باشم . میکروب آنفولانزای نوع A که به آن اشاره کردیم و دنیا را در دو سال گذشته در خطر قرار داده بود ، در سطوح سخت بین بیست و چهار تا چهل و هشت ساعت زنده می ماند . روی پلاستیک و استیل تا بیست و چهار ساعت زنده می ماند . و می تواند به دست ها منتقل شود . روی پارچه ، ملحفه و دستمال هشت تا دوازده ساعت زنده می ماند . اگر خاطر شما باشد در هشدارهای بهداشتی به طور مکرر می گفتند که بلافاصله بعد از عطسه یا سرفه دستمال خود را دور بیندازید . و از دستمال دیگری استفاده کنید . چون هشت تا دوازده ساعت می تواند بر روی دستمال زنده بماند و از طریق آن به فرد دیگری منتقل شود . اگر فرد در دست خود عطسه یا سرفه کند یعنی دست خود را برای عطسه و سرفه حایل کند ، درصورتی که تیتر ویروس بالا باشد تا پنج دقیقه برروی دست زنده می ماند و این پتانسیل را دارد که آلودگی را به طور غیر مستقیم به دیگران منتقل کند . در این صورت ما محیط را با ویروسی آلوده می کنیم که سی وپنج تا چهل درصد تحمل رطوبت را دارد ، دما را تا بیست و هشت درجه می تواند تحمل کند . یعنی ویروسی که به راحتی از بین نمی رود . پس بهتر است که با پیشگیری از آلودگی محیط جلوگیری کنیم . برای دست خود چه کارهایی باید انجام دهیم ؟ باید از زخم و خراش آن جلوگیری کنیم. اولین سد دفاعی بدن ما پوست ما است پس از پوست و سد دفاعی بدن خود محافظت کنیم . با کرم ها و نرم کننده ها می توان از آن مراقبت کرد . بهتر است که شب ها از نرم کننده یا کرم استفاده شود . چون پوستی که خشک است آسیب پذیر تر است . از ناخن باید مراقبت خاص شود . تیم درمان که از لحاظ اصولی اندازه ی ناخن های آنها مشخص است ، یعنی حداکثر اندازه ای که برای اندازه ی ناخن تیم درمان تعریف می شود یک چهارم اینچ یا شش میلی متر است . بعد بطور کلی باید این را درنظرگرفت که ناخن بلند برای همه ی افراد جامعه محلی است برای مخفی شدن میکروب ها . ناخن را باید به طور مرتب کوتاه کرد و اگر بلند است باید به بهداشت آن توجه خاص داشت . درخصوص جویدن ناخن باید گفت که این کار یک عادت غیر بهداشتی و ناپسند است . متأسفانه دیده می شود که از ناخن برای خلال کردن دندان استفاده می شود . این یک روش ناپسند و غیر بهداشتی است . حتی گرفتن ناخن از ریشه هم می تواند ایجاد آلودگی کند . باید پوست اطراف ناخن را نرم نگاه دارند . باید ناخن های دست را بصورت هلالی و ناخن های پا را صاف کوتاه کنند . در این صورت احتمال اینکه گوشه دار شده و مسئله ایجاد کند کمتر می شود . حالا اگر بخواهیم دستهای خود را بشوییم به چه روشی این کار را می کنیم ؟ باید کف دست ها را روی یکدیگر بگذاریم و حرکت دورانی بدهیم . انگشتان خود را به هم قلاب می کنیم و کف دست ها را به هم مالش می دهیم . بعد کف دست راست بر روی پشت دست چپ و بالعکس این کار را می کنیم ولی باید توجه کنیم که در هردوقسمت انگشتان خود را مابین هم قلاب کنیم . برای اینکه پشت انگشتان شسته شود ، دو دست را داخل هم قلاب می کنیم و به صورت دورانی ماساژ می دهیم . شصت دست ها را در نظر می گیریم و در نهایت سر انگشتان یعنی ناخن های هر دست را به کف دست دیگر می کشیم . در طول این مدت شیر آب باید باز باشد و اگر شیرهایی با چشم الکترونیک و یا پدالی باشد راحت تر است . اگر بخواهیم دست شستن را به فرزندان خود یاد بدهیم به آنها بگوییم که همیشه وقتی دست آنها آلوده است و قبل از خوردن دست خود را بشویند . من نگفتم قبل از خوردن غذا بلکه اگر یک بیسکوییت هم دوست آنها به آنها تعارف کرد خاطر آنها باشد که با دست شسته چیز بخورند . برای سرفه و عطسه کردن دست خود را حائل قرار ندهیم . از دستمال استفاده شود . اگر در یک شرایط خاص بودیم مثلاً پشت فرمان ماشین بودیم و دستمال داخل کیف ما است و می خواهیم عطسه کنیم از قسمت آرنج استفاده کنیم و آن را جلوی دهان خود بگیریم . چون این قسمت بدن ما کمتر با افراد دیگر در تماس است . ولی دست ما هم به سطوح کشیده می شود و اشیاء را آلوده می کند و هم گاهی اوقات با دیگران دست می دهیم . بعداً منطقه تی صورت را به فرزندان خود یاد می دهیم . که قسمت چشم ها ، بینی و دهان است . این قسمتی است که باید دست داخل آن نکنند . اشاره کردیم که ممکن است افراد دست خود را داخل بینی خود بکنند . باید از بچگی به افراد یاد بدهیم که داخل چشم و بینی خود دست نکنند . این قسمت های مخاطی می تواند آلودگی ها را منتقل کند . و یا دهان که می توان از طریق آن بیماری ها را منتقل کرد .
www.ch3.ir