شنبه، 27 فروردين 1390

پرسش :

درخصوص مراقبت از زخم که باعث انتقال آلودگی نشود و تعویض پانسمان دست به چه صورتی باید باشد ؟

پاسخ :
پاسخ از خانم دکتر ربیعی راد، کارشناس ارشد پرستاری کودکان و متخصص دوره ی پرستاری زخم:
موقعی که یک فرد بستری می شود و جراحی می شود یک یا دو روز اول معمولاً در بیمارستان پانسمان او را تعویض می کنند . یا اینکه پزشک توصیه می کند که به مطب ایشان یا درمانگاه فرد مراجعه کند ، آنجا زخم را ببینند . چون دیدن زخم در قضاوت موثر است . ببینند که زخم ترشح ندارد و احتمال آلودگی آن بوجود نیامده . یعنی قرمز و ملتهب نیست . خارش ندارد ، ترشح از آن خارج نمی شود . بعد از آن به فرد می گویند که در خانه می توانید پانسمان کنید . برای پانسمان حتماً باید یک سری نکات استریل را در نظر گرفت . یعنی خیلی کار منطقی نیست که ما فکر کنیم می توان پانسمان کرد .مگر اینکه زخم در مرحله ی ترمیم باشد . پانسمان روی آن را بر می دارند و آن موقع خود فرد می تواند به آن رسیدگی کند . خیلی اوقات استحمام کردن که توصیه می شود بیمار از آن می ترسد . در حالی که وقتی فرد زیر دوش قرار می گیرد آن جریان آب به تسریع در ترمیم زخم کمک می کند . ولی تا موقعی که زخم جدید است و تازه عمل جراحی صورت گرفته است باید حتماً نکات استریل را در پانسمان رعایت کرد . و بهتر است توسط فردی پانسمان صورت بگیرد که مهارت لازم را دارد یعنی فردی که از تیم درمان است . البته محل انجام جراحی مهم است . ممکن است یک زخم کوچک باشد مثلاً یک خال برداشته اند . ممکن است یک عمل جراحی بزرگ صورت گرفته باشد . روش برخورد با این دو به دو شکل متفاوت است . درخصوص پانسمان زخم تنها تمیز بودن کافی نیست و باید استریل باشد . با توجه به اینکه این هفته هفته ی سلامت است یک نکته درخصوص آنتی بیوتیک ها بگویم . از پنج شنبه هفته ی سلامت شروع شده است . این هفته ی سلامت در سطح دنیا است . شعار امسال سازمان بهداشت جهانی این است که مصرف داروهای ضد میکروبی یک تهدید جهانی است . چرا گفته اند یک تهدید جهانی ؟ فردی به بیمارستان مراجعه می کند و تحت عمل جراحی قرار می گیرد و برای او آنتی بیوتیک شروع می کنند . این آنتی بیوتیک را چند روز مصرف می کند و بعد می بیند که علائم او خوب شد . یا فرد به سرماخوردگی مبتلا می شود به دکتر مراجعه می کند به اوآنتی بیوتیک می دهند . چند روز بعد می بینند علائم خوب شد دارو را قطع می کنند . یا اینکه اهمیت به مصرف سرموقع آن نمی دهند . یا اینکه با حجم نا مناسب مصرف می کنند . مثلاً فرزند ما سرما می خورد او را به دکتر می بریم و برای او آنتی بیوتیک می دهند باید مثلاً دو قاشق شربت به او بدهیم ، یک قاشق می دهیم و دقت نمی کنیم . این کار کم کم مقاومت های میکروبی ایجاد می کند و دنیا رابا خطر مقاومت های میکروبی روبرو می کند . یک زمانی بود که بایک آنفولانزا در دنیا تعداد زیادی از افراد کشته می شدند . این موقعی بود که هنوز آنتی بیوتیک ها کشف نشده بودند . بعد آنتی بیوتیک ها کشف شد و نسبت به یک سری از آنها مقاومت ایجاد شد. بعد هم نسل های جدید تر . مدام در حال ایجاد مقاومت های میکروبی است . اگر همه ی مردم در مصرف صحیح آنتی بیوتیک ها با هم همکاری کنند این خطر مردم را تهدید نمی کند که یک روزی با مقاومت های میکروبی مواجه شویم .
www.ch3.ir