شنبه، 27 فروردين 1390

پرسش :

درخصوص درمان های دارویی کمردردها و درمان های جراحی توضیح بفرمایید و اینکه چه موقع لزوم پیدا می کند .

پاسخ :
پاسخ از آقای دکتر محمد مهدی امام، فوق تخصص روماتولوژی:
البته پیشگیری مقدم بر درمان است و چیزی است که هم برای افرادی که کمردرد دارند بدرد می خورد و هم برای افرادی که کمردرد ندارند . این چیزی است که خیلی مهم است . یعنی شما حتی اگر کمردرد را تجربه نکرده اید توصیه ی من این است که این موارد را رعایت کنید . رعایت های کمر از زمان خوابیدن تا زمان خوابیدن باید انجام شود . یعنی شما که در بستر می خوابید ، بستر شما باید بستر مناسبی باشد . اگر آدم پولداری نیستید و مانند پولدارها نمی توانید زندگی کنید ولی حداقل یک سوم تا یک چهارم عمر خود را روی بستر سپری می کنید . می توانید مانند پولدارها بخوابید . انتخاب بستر خوب خیلی مهم است هم برای جلوگیری از بیماری و هم برای رفع خستگی . پس بستر خود را مناسب انتخاب کنید . حالا لازم نیست که تشک خیلی گران بخرید ممکن است همین تشکی که با هزینه ی کم هم انتخاب می کنید مناسب باشد. خیلی مهم است که بستری که انتخاب می کنید گود نیفتد. یعنی تشک های پنبه ای بعد از یک مدت یک تکه از آن برجسته می شود یک تکه فرورفته می شود . اگر یک چنین اتفاقی پیش آمد حتماً باید آن را بزنید . تشک های فنر دار بعد از یک مدت فنرهای آن در می رود . به این علت که بچه بالا و پایین می پرد و یا شما این طرف و آن طرف می روید . یک قسمت از آن در می رود ، یک قسمت شل می شود و اینها خود منجر به ایجاد کمردرد می شود . پس بستر شما خیلی مناسب باشد . نکته ی مهم درخصوص خوابیدن این است که هروقت به حالتی که راحت هستید بخوابید . اما به صورت دمر نخوابید .بخصوص در مورد افرادی که کمردرد دارند ما بشدت این حالت را منع می کنیم . و اگر دچار کمردرد هستید باید آن را ترک کنید . چرا که در این حالت فشار بسیار زیادی بر دیسک های کمری وارد می شود . چطور می توانید آن را ترک کنید ؟ خیلی ساده است . یک تیشرت تنگ شب ها بپوشید و یک عدد توب در روی شکم خود بگذارید دیگر در این حالت نمی توانید دمر بخوابید . یواش یواش بعد از یک مدت دیگر به این حالت عادت می کنید و دیگر حتی بدون توپ هم بصورت دمر نمی خوابید . خیلی از افراد دوست دارند به پهلو بخوابند یا به صورت جنینی بخوابند . هرطور که می خواهید بخوابید اما دمر نخوابید . بخصوص درافرادی که دیسک های کمری حاد دارند یک بالش زیر قسمت ساق پای خود بگذارند . یکی از اشتباهاتی که افراد مبتلا به آرتوروز می کنند این است که یک بالش زیر زانوی خود می گذارند . گذاشتن مزمن بالش زیر زانو منجر به خشکی زانو می شود چیزی که برگرداندن آن اگر غیر ممکن نباشد خیلی مشکل است . افرادی که کمردرد های حاد دارند بصورت کوتاه مدت یک مقدار زیر ساق پای خود را بالا بیاورند که گودی کمر کامل بر روی زمین بخوابد . اگر دقت کنید وقتی که پای شما خم است کمر شما گود می ماند ولی وقتی پای شما صاف است کمر کامل روز زمین می خوابد و فشار برروی بستر تقسیم می شود . اما نکته ی دوم که بخصوص در افرادی که سابقه ی کمر درد دارند پررنگ است نحوه ی بلند شدن از بستر است . یک دفعه از بستر بلند نشوند خصوصاً افرادی که سابقه ی کمردرد دارند . وقتی که شما ناگهان بلند می شوید فشار بسیار زیاد به کمر می آید . برای بلند شدن از بستر لازم است که اول رو به پهلو بخوابید ، پاها را رو به پایین بیاورید دست خود را قرار دهید و با کمک دست بلند شوید و با کمر صاف راه بروید . بعد از اینکه بلند شدید چه کارهایی باید انجام دهید ؟ اگر شما خانم خانه دار هستید و در آشپزخانه کارهای طولانی مدت می کنید ، من اول بگویم که پنج کار برای کمر خیلی بد است ، و غالب کمردردها در این پنج کار بوجود می آیند . اگر دوست دارید که کمردرد شما تکرار نشود و اگر تا به امروز کمردرد نگرفته اید و دوست دارید که دچار کمردرد نشوید حتماً از این کار پرهیز کنید . یک - ایستادن طولانی در یک وضعیت . ممکن است که در طول روز ده ساعت کار شما ایستاده باشد اما باید یاد بگیرید که چگونه بایستید . ایستادن مناسب به گونه ای است که شما صاف بایستید . از تغییر وضعیت متناوب استفاده کنید . خصوصاً خانم هایی که در آشپزخانه هستند می توانند یک چهارپایه ی پانزده تا بیست سانتی متری جلوی ظرف شویی و جایی که به مدت طولانی در یک وضعیت می ایستند قرار دهند و هر چند دقیقه جای پاهای خود را عوض کنند . یک مدت پای راست را بالا بگذارند و پای چپ را پایین بگذارند . بعد از آن جای پا را عوض کنند . این کار را همه ی افراد باید انجام دهند . اگر در مترو ایستاده اید یا درصف ایستاده اید . هرچند دقیقه یک بار قبل از اینکه یک مشکل برای کمر شما ایجاد شود ودرد بوجود بیاید باید تغییر وضعیت بدهید . ایستادن طولانی سم کمر است . دوم – نشستن طولانی است . نشستن طولانی خصوصاً در صندلی نامناسب واقعاً می تواند ناراحت کننده باشد . صندلی مناسب صندلی است که برخلاف نظرخیلی از مردم زاویه ی آن صد درجه باشد نه نود درجه . یک قسمت قوسی در ناحیه ی کمر باید داشته باشد که از قوس کمر تبعیت کند . و وقتی که شما پای خود را بر روی زمین قرار می دهید ارتفاع آن به گونه ای باشد که بتوانید کامل پای خود را برروی زمین قرار دهید بدون اینکه زانوی شما خیلی خم شود و بالاتر بیاید . پس ارتفاع خیلی مهم است و فرم پشت خیلی مهم است . یاد ما باشد که زیاد طولانی به یک صورت نشینیم . حتماً تغییر وضعیت بدهید . حتی اگر در اتوبوس هستید . یا در هوا پیما هستید . خیلی از مردم می گویند از اینجا به اصفهان ، شیراز ، بندرعباس رفتیم ولی وقتی که خواستیم بلند شویم خم شده ماندیم و نتوانستیم . علت آن چیست ؟ بخاطر اینکه عضله می گیرد ، اسپاسم می کند دیسک بیرون می زند و مشکلات عدیده ی دیگر . پس از نشستن طولانی حتماً پرهیز کنید . هر نیم ساعت یک بار از جای خود بلند شوید و یک تغییر وضعیت بدهید . یا اگر با ماشین مسافرت می کنید تفریحی بروید و یک دفعه ده ساعت پشت سر هم نروید . از ماشین شخصی هر یک ساعت بیرون بیایید یک چای بخورید و از هوای آزاد استفاده کنید و ادامه ی راه را بدهید . پس دوم بعد از ایستادن طولانی ، نشستن طولانی است . سوم کار سنگین است . همیشه از کار سنگین پرهیز کنید . و یا حداقل کمک بخواهید . هیچ موقع کسی نمی گوید یک مبل پنجاه کیلویی را من یک نفری بلند کردم پس آفرین خیلی زور تو زیاد است . این جمله یاد ما باشد که آسیب کمر یک بار بوجود می آید ولی تا آخر عمر ممکن است آزار دهنده باشد . نگذارید هیچ موقع آسیب اول برای شما بوجود بیاید . پس اینکه یک دفعه یک جسم را بلند می کنید و ناگهانی آن را می برید اشتباه است . همیشه کمک بخواهید اگر می خواهید تلویزیون را بلند کنید یک نفر دیگر شما را همراهی کند . یاد ما باشد همیشه وقتی جسمی را بلند می کنیم باید با کمر صاف بلند کنیم و به مرکز ثقل بدن نزدیک باشد . ما یک قانون مهم در محافظت از مفاصل داریم و آن هم این است که همیشه برای برداشتن اجسام باید از مفصل بزرگتر استفاده کنیم . یعنی اگر شما یک نایلون را می توانید نوک انگشت بگذارید یا کف دست باید با کف دست بردارید چون مفصل بزرگتری است . اگر می خواهید یک جسم را از روی زمین بلند کنید زانو که یک مفصلی به این بزرگی است و کمر که مهره ای است به این کوچکی از زانو استفاده کنید . کمر شما صاف باشد جسم را از روی زمین با زانوی خم بلند کنید ، به مرکز ثقل بدن نزدیک کنید و بعد با زانو بلند شوید . پس با کمر خم این کار را نکنید . چهارمین چیزی که خیلی برای کم بد است برداشتن اجسام با کمر خم است . خیلی از مردم یک کپسول گاز برداشته اند یا یک دیگ برنج برداشته اند یعنی مشکلی که با کمر خم برداشته اند و همانجا کمر آنها مانده و رگ به رگ شده است و دیسک آن بیرون آمده است . چهارمین کاری که نباید انجام دهید استفاده از حرکات سنگین و خم شدن کمر است .و پنجمین کار حرکات چرخشی ناگهانی است . یک دفعه شما بچرخید مثلاً برای اینکه چیزی را به طرفی بیندازید . حرکات چرخشی ناگهانی بخصوص در بدن هایی که آماده نیست می تواند خیلی آزار دهنده باشد . پس ایستادن طولانی به یک وضعیت ، نشستن طولانی به یک وضعیت ، حرکات چرخشی ناگهانی ، کار سنگین و خم شدن کمر پنج چیزی است که همه ی افراد جامعه باید از آن پرهیز کنند . پس برای ایستادن فقط باید صاف بایستیم . یک چهارپایه زیرپای خود بگذاریم . بعد از آن گفتیم که نشستن مناسب چگونه است و یک نکته ی خیلی مهم برای حفظ سلامت بدن انجام ورزش های مناسب است یعنی افراد برای کمر خود حتماً باید یک برنامه ی ورزشی داشته باشند . آن را انجام دهند و عضلات را تقویت کنند . چرا که هرچقدر عضلات قوی تر باشد در ناحیه ی ستون مهره ها فشار بر روی دیسک کمتر خواهد شد و کشیدگی آن نیز کمتر خواهد بود .
www.ch3.ir