دوشنبه، 12 ارديبهشت 1390

پرسش :

آیا در عصرهاى مختلف در جهت رفع حيرت در امر ولادت و اثبات وجود حضرت مهدی عليه السلام كتاب تأليف شده است؟

پاسخ :
بزرگان جامعه شيعه به پيروى از پيشينيان در راستاى اهداف آنان كه همان تثبيت ايمان مردم به ولادت و وجود امام زمان عليه السلام بود قدم گذاشته و دست به تأليفات گوناگون در اين زمينه زدند كه از آن جمله مى توان به اين تأليفات اشاره نمود:
1- ابو اسحاق ابراهيم بن اسحاق احمرى نهاوندى: ((كتاب الغيبة)).(1)
2- ابو اسحاق ابراهيم بن الانماطى كوفى اسدى: ((كتاب الغيبة)).(2)
3- احمد بن حسين عبدالله مهرانى آبى: ((ترتيب الادلة فيما يلزم خصوم الامامية دفعه عن الغيبة و الغائب)).(3)
4- ابوالعباس احمد بن على رازى: ((الشفاء و الجلاء عن الغيبة)).(4)
5- ابوالحسن احمد بن محمد بن عمران بن موسى معروف به ابن الجندى: ((الغيبة)).(5)
6- اشرف بن اعز معروف به تالج العُلى علوى حسينى: ((الغيبة)).(6)
7- ابو محمد حسن بن حمزه معروف به طبرى: ((الغيبة)).(7)
8- ابو محمد حسن بن محمد بن يحيى معروف به ابن اخى طاهر: ((كتاب الغيبة و ذكر القائم)).(8)
9- ابوالحسن حنظلة بن زكريا تميمى قزوينى: ((كتاب الغيبة)).(9)
10- ابوالحسن سلامة بن محمد بن اسماعيل: ((كتاب الغيبة و كشف الحيرة)).(10)
11- ابوالفضل عباس بن هشام ناشرى اسدى: ((كتاب الغيبة)).(11)
12- ابوالعباس عبدالله بن جعفر بن حسين حميرى قمى: ((كتاب الغيبة و التوقيعات)).(12)
13- ابو محمد عبدالوهاب مادارئى: ((كتاب الغيبة)).(13)
14- شيخ مفيد محمد بن محمد بن نعمان: او در زمينه امام زمان عليه السلام و موضوعات مربوط به آن حضرت تاليفات متعددى دارد از قبيل: ((كتاب الغيبة))،((المسائل العشرة فى الغيبة))،((مختصر فى الغيبة))،((النقض على الطلحى فى الغيبة))،((جواب الفارقيين فى الغيبة)).
و نيز در برخى از كتب خود به طور ضمنى بحث فراوانى از مهدويت نموده است از قبيل: ((الايضاح فى الامامة و الغيبة))،((الارشاد فى معرفة حجج الله على العباده))،((العيون و المحاسن))،((الجوابات فى خروج الامام المهدى عليه السلام)).
15- ابوالقاسم على بن حسين معروف به شريف مرتضى: ((المقنع فى الغيبة)). (14)
16- على بن محمد بن على بن عمر بن رياح: ((كتاب الغيبة)).(15)
17- ابو عبدالله كاتب محمد بن ابراهيم بن جعفر: ((كتاب الغيبة)).(16)
18- ابو على كاتب اسكافى محمد بن احمد بن جنيد: ((ازالة الران عن قلوب الاخوان فى الغيبة)).(17)
19- ابو عبدالله محمد بن احمد صفوانى: ((كتاب الغيبة و كشف الحيرة)).(18)
20- محمد بن زيد بن على فارسى: ((كتاب الغيبة)).(19)
21- ابو الفتح محمد بن على بن عثمان كراجكى: ((البرهان على طول عمر صاحب الزمان)) و ((الاستطراف فى ذكر ما ورد فى الغيبة فى الانصاف)).(20)
22- ابوبكر محمد بن قاسم بغدادى: ((كتاب الغيبة)).(21)
23- ابو النصر محمد بن منصور عياشى: ((كتاب الغيبة)).(22)
24- ابو الفرج مظفر بن على بن حسين همدانى: ((كتاب الغيبة)).(23)
اينها اسامى كتاب هايى بود كه تا آخر قرن سوم هجرى درباره رفع حيرت به طور مستقل نوشته شده است.

پی نوشت‌ها:
1- رجال نجاشى، ص 19، رقم 21.
2- رجال نجاشى، ص 15، رقم 13.
3- معالم العلماء، ص 60، رقم 113.
4- رجال نجاشى، ص 97، رقم 240.
5- رجال نجاشى، ص 85، رقم 206.
6- الذريعه، ج 16، ص 75، رقم 375.
7- رجال نجاشى، ص 64، رقم 150.
8- رجال نجاشى، ص 64، رقم 149.
9- رجال نجاشى، ص 147، رقم 380.
10- رجال نجاشى، ص 192، رقم 511.
11- رجال نجاشى، ص 380، رقم 741.
12- رجال نجاشى، ص 219، رقم 573.
13- رجال نجاشى، ص 247، رقم 652.
14- رجال نجاشى، ص 270 و 271، رقم 708.
15- رجال نجاشى، ص 259 و 260، رقم 679.
16- رجال نجاشى، ص 383، رقم 1043.
17- رجال نجاشى، ص 385، رقم 1047.
18- رجال نجاشى، ص 393، رقم 1050.
19- فهرست طوسى، ص 159، رقم 699.
20- الذريعه، ج 16، ص 79 و 80.
21- الذريعه، ج 3، ص 92، رقم 292؛ رجال نجاشى، ص 381، رقم 1035.
22- رجال نجاشى، ص 350 - 353، رقم 944.
23- الذريعه، ج 16 ، ص 82، رقم 406.
منبع : موعود شناسی وپاسخ به شبهات، نویسنده: علی اصغر رضوانی، انتشارات مسجد مقدس جمکران