دوشنبه، 9 آبان 1390

پرسش :

پسر 8 ساله‏ام در دوست‏يابي ضعيف است و وقتي دوستي مي‏يابد، به راحتي او را از دست مي‏دهد.

پاسخ :
به عقايد کودک خود در انتخاب دوست، احترام بگذاريد. او را هرگز به دوستي با کودک ديگر وا نداريد. به او القا نکنيد که در دوست‏يابي ناتوان است و به او نقش بي‏عرضه ندهيد.
براي ايجاد زمينه‏ي دوست‏يابي از راه کارهاي ذيل بهره ببريد:
1. ارتباط خود را با نزديکان بيشتر کنيد تا فرصت بيشتري براي انتخاب دوستان متناسب با روحياتش به دست آورد.
2. همه يا برخي از هم کلاسي‏هايش را به مناسبت‏هايي به منزل خود دعوت کنيد.
3. او را به شرکت در برنامه‏هاي جنبي مدرسه و فعاليت‏هاي گروهي چون روزنامه‏ي ديواري، اجراي مراسم، تئاتر و... و حضور در اردوها تشويق کنيد.
4. ثبت نام کودک در کلاس‏هاي ورزشي، هنري و... مي‏تواند زمينه‏ساز دوست‏يابي او شود؛ البته به سلامت محيط اين گونه کلاس‏ها توجه داشته باشيد.
5. دعوت از يکي از همسالان نزديکان براي گذراندن تعطيلات آخر هفته در منزل شما يا در يک مسافرت کوتاه مدت، ممکن است کودک شما را به او علاقه‏مند کند و با او دوست شود.
در صورت ناسازگاري با دوست، حساسيت نشان ندهيد. اين روحيه‏ي کودکان بين 4 تا 8 ساله است که با دوست خود ارتباط يک طرفه برقرار، و به راحتي قهر مي‏کنند. اين کودکان، امروز دوستان گرمابه و گلستان، و فردا دشمنان خوني‏اند. آنان به تأثير رفتارشان بر دوست چندان اهميت نمي‏دهند و دوستي را رابطه‏اي دامنه‏دار نمي‏بينند.
براي ايجاد سازگاري، بکوشيد خودتان الگوي خوبي باشيد و با دوستانتان بي‏دليل قطع رابطه نکنيد. خوردني بيشتري را در اختيار فرزندتان بگذاريد تا با دوست خود به صورت مشترک استفاده کند.
با بياني نرم و در موقعيت‏هاي عاطفي )ر. ک: ص 41( برخورد خوب با دوست را به او بياموزيد، و ارزش دوست خوب را برايش تبيين کنيد تا بداند که انسان بدون دوست، غريب است.
امام علي عليه‏السلام مي‏فرمايد:
الغريب من لم يکن له حبيب. (1)
غريب، کسي است که دوستي ندارد.
در صورت استمرار دوستي کودکتان، از تشويق و تحسين او غافل نشويد.
پی نوشت:
(1)نهج‏البلاغه، نامه‏ي 31، ش 34.
منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)