دوشنبه، 9 آبان 1390

پرسش :

کودک 9 ساله چقدر در روز بازي کند تا به درس‏هايش هم لطمه نخورد؟

پاسخ :
براي کودکان زير 7 سال، محدوديتي در بازي نيست. رسول خدا صلي الله عليه و آله فرمود:
دع ابنک يلعب سبع سنين. (1)
فرزندت را رها کن تا 7 سالگي بازي کند؛
اما ميزان بازي کودک 9 ساله بايد محدود شود؛ البته اين محدوديت به شرايطي )تفاوت‏هاي فردي کودکان( بستگي دارد. در برخي کودکان، پتانسيل و نيروي نهفته بيشتر است؛ بنابراين، به بازي بيشتري نياز دارند. برخي کودکان در سنين زير 7 سال، تحت آموزش‏هاي رسمي قرار گرفته و از جهت بازي، اقناع و ارضا نشده‏اند؛ پس براي جبران آن محدوديت‏ها، پس از 7 سالگي، نياز افزون‏تري به بازي دارند. کودکان داراي خواهر و برادر، به جهت رابطه با آنان، بيش از تک فرزندها اشباع مي‏شوند؛ از اين رو، زودتر احساس بي‏نيازي مي‏کنند.
با توجه به اين تفاوت‏هاي فردي کودکان، ميزان مشخصي را نمي‏توان براي بازي کودکان 9 ساله تعيين کرد. به طور کلي )به جهت رهايي والدين از سردرگمي )مي‏توان يک پنجم وقت فراغت کودک را پيشنهاد کرد؛ يعني با جدايي زمان حضور در مدرسه و خواب، حدود 10 ساعت وقت فراغت دارد که مي‏تواند 2 ساعت آن را به بازي و بقيه را به انجام تکاليف درسي، کلاس‏هاي هنري يا ورزشي، تلويزيون، قصه، مهماني، نظافت شخصي و... بپردازد.
پی نوشت:
(1)حر عاملي، وسائل الشيعه، ج 21، ص 473.
منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)