شنبه، 14 آبان 1390

پرسش :

دختري 5 ساله دارم که بسيار کنجکاو است و درباره‏ي همه چيز مي‏پرسد. با او چگونه برخورد کنم؟

پاسخ :
3 تا 6 سالگي، سن کنجکاوي کودک است. او مي‏خواهد از همه چيز سر در بياورد؛ پس اين زمان، بهترين موقعيت براي آموزش مطالب و افزايش معلومات او است.
هيچ‏گاه پرسش کودک را به تمسخر نگيريد. از پرسش‏هاي فراوان او کلافه نشويد و ابراز خستگي و ناراحتي نکنيد. اگر کاري داريد، با مهرباني به او بگوييد که زمان ديگري به او پاسخ خواهيد داد. پاسخ‏هايي از قبيل «بعد مي‏فهمي» يا «بزرگ مي‏شي مي‏فهمي» درست نيست؛ زيرا کنجکاوي کودک ارضا نمي‏شود و سراغ ديگري مي‏رود، و ممکن است ديگران، پاسخ مناسب يا درستي به او ندهند و در آينده، مشکلاتي را برايش پديد آورد.
اغلب کودکان، با پاسخ‏هايي ساده قانع مي‏شوند. او مي‏پرسد: گاو چرا پا دارد؟ پاسخ مي‏دهيد: براي اين که روي پاهايش بايستد و بدنش به زمين نخورد. اگر از اين پاسخ شما قانع نشد، از خودش بپرسيد: تو چي گمان مي‏کني؟ پاسخ مي‏دهد: براي راه رفتن. بگوييد: آفرين، و از همين موقعيت براي آموزش مطلب اضافي بهره ببريد. از او بپرسيد: گاو به چي علاقه دارد؟ پاسخ مي‏دهد: به علف - پاهاي گاو به او چه کمکي مي‏کند؟ - با پاهايش به سمت علف مي‏رود.
در برابر پرسش‏هايي که پاسخ آن را نمي‏دانيد، دست او را بگيريد و به سمت قفسه‏ي کتابخانه‏ي منزل برويد و براي يافتن پاسخ، از کتاب‏ها استفاده کنيد. براي اين مقصود، دائرة المعارف کودکان و نوجوانان (دو جلد)، تدوين استاد قاسم قاليباف و حجت‏الاسلام و المسلمين جواد محدثي (شاعر و نويسنده‏ي معاصر) از انتشارات پيام آزادي مفيد است. اين دائرة المعارف، مشتمل بر 1500 عنوان اصلي، 350000 کلمه، و 4000 تصوير است.
نرم افزار پارسيکا 80 (برگردان Encarta 2000) نيز مي‏تواند مفيد باشد.
اگر مي‏خواهيد از شبکه‏ي جهاني (Internet) استفاده کنيد، وارد سايت کودکان (Koodakan.org) شويد. بانک اطلاعاتي اين سايت جالب است.
اين سايت، سايت‏هاي ديگر مربوط به کودکان (دوستانه، کانون پرورش، سروش کودکان، فرزند، دوچرخه و...) را به شما معرفي مي‏کند.
براي ورود به سايت‏هاي خارجي مربوط به کودکان، از کتاب کامل‏ترين مرجع طلايي اينترنت، تدوين علي‏رضا و حميدرضا مرادقلي، انتشارات ناقوس استفاده کنيد.
منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)

نظرات کاربران