شنبه، 19 آذر 1390

پرسش :

دختر 9 ساله ام از يافتن دوستان مناسب در مدرسه ناتوان است و اين مسأله مرا نگران کرده. آيا لازم است براي ترغيب او به دوست يابي دخالت کنم؟

پاسخ :
به رغم آثار مثبت دوستان کودک( ر.ک:ص 94 و 95) ممکن است فرزند شما درونگرا باشد و از تنهايي، بيشتر لذت ببرد؛ پس او را به انتخاب دوست وادار نکنيد. شما مي توانيد زمينه هاي دوستي او را با همسالان مطلوب فراهم سازيد.(ر.ک:ج1، ص 19 و 20).
ممکن است فرزند شما به دوستي با همسالان علاقه مند باشد؛ اما به علت کمرويي(ر.ک: ج1، ص 126) يا ندانستن راه هاي ايجاد ارتباط، با آنان دوست نمي شود. در اين صورت، با استفاده از راهکارهاي ذيل به او کمک کنيد:
1. براي ايجاد انگيزه بيشتر در فرزندتان، او را با ارزش دوست خوب آشنا کنيد.
2. به او بفهمانيد که دوست يابي، مهارت اجتماعي است و کسي که نتواند براي خود دوستاني مناسب برگزيند، ناتوان است.
امام علي(ع) مي فرمايد:
اعجز الناس من عجز عن اکتساب الاخوان(1).
ناتوان ترين مردم کسي است که از به دست آوردن دوستان ناتوان باشد.
3. به او بياموزيد که براي آغاز دوستي در مدرسه، سراغ دانش آموزي برود که مثل خودش تنها است و بعد از سلام و معرفي خودش بگويد:« مي خواي با من دوست بشي.»
4. به او بياموزيد که به بازي گروهي بچه ها بپيوندد؛ سلام کند و اجازه بگيرد با آنان بازي کند. کودکان به طور معمول از اين گونه پيشنهادها استقبال مي کنند.
پی نوشت:
1. نهج البلاغه، کلمات قصار، 12.
منبع: کتاب نسیم مهر(2)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388