شنبه، 19 آذر 1390

پرسش :

فرزند 4 ساله ام با همسالان خود دعوا مي کند و آن ها را کتک مي زند. با اين رفتار او چگونه مقابله کنم؟

پاسخ :
اگر اين گونه برخورد فرزند شما، با همسالان خاصي است، ارتباطش را با آنان قطع يا کم کنيد و در صورت عدم امکان قطع ارتباط، راهکارهاي ذيل را به اجرا درآوريد:
1. از بين بردن زمينه ها: کودکان را با فعاليت هاي خاصي چون کاردستي، نقاشي، بازي هاي فکري، ديدن فيلم و... سرگرم کنيد تا زمينه هاي درگيري و کتک کاري از بين برود.
2. آموزش سازگاري: نقش همسال او را بازي کنيد و در قالب بازي، برخورد درست و بدون خشونت را به او بياموزيد. استفاده از داستان نيز مي تواند در اين آموزش مؤثر باشد.
3. توجه بيشتر در حالت عادي: احتمال اين که دعواها و کتک کاري هاي او براي جلب توجه باشد، وجود دارد؛ بنابراين، زمان عادي و غير اين رفتار، توجه بيشتري به او داشته باشيد تا نيازش برآورده شود.
4. استفاده از شيوه حواس پرت کردن: کودک شما در سني است که هنوز مي توان حواسش را پرت کرد؛ بنابراين، با نظارت بر بازي کودک و همسالان در صورت مشاهده عصبانيت او و آغاز درگيري، حواس او را با خوراکي يا فيلم و ... پرت کنيد( ر.ک: ص 106).
5. استفاده از ساز و کارهاي بازدارنده: در صورت آغاز درگيري و کتک کاري، به شيوه هاي ذيل مي توانيد او را از اين رفتار باز داريد:
أ. از شانه هايش بگيريد؛ به چشم هايش نگاه کنيد و قاطعانه بگوييد: نزن!
ب. حدود 10 تا 15 دقيقه آن دو را از هم جدا کنيد و بعد به فرزند خود، امکان انتخاب بدهيد که يا با آرامش و بدون دعوا بازي کند يا از ادامه بازي محروم خواهد شد. با توجه به علاقه کودکان به بازي با همسالان، او راه دوم را برمي گزيند.
ج. از محروميت و جريمه استفاده کنيد. مناسب ترين جريمه براي او اين است که در مقابل هر بار درگيري، يک روز از بازي با همسالان محروم شود.
منبع: کتاب نسیم مهر(2)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388