يکشنبه، 20 آذر 1390

پرسش :

پسر 5 / 3 ساله‏ام گاهى در مكان‏هاى نامناسبى مانند ديوار خانه ادرار مى‏كند. علت اين رفتار او چيست و چگونه با اين مشكل مواجه شوم؟

پاسخ :
ادرار كردن در شلوار يا در مكان‏هاى نامناسبى مانند ديوار، روى فرش، زمين، صندلى و... گاهى بين كودكان (بيشتر پسران) 2 تا 4 ساله ديده مى‏شود كه رفتارى طبيعى است.
پسر بچه‏اى كه به هدف‏گيرى علاقه دارد، گاهى به جاى ادرار در كاسه توالت، ممكن است تمام توالت را آب پاشى! كند.
گاهى علت اين رفتار، كنجكاوى است و مى‏خواهد بداند كه تأثير ادرار كردن بر ديوار خانه يا روى زمين و به ويژه بر رفتار پدر و مادر چگونه است؛ بنابراين، مراقب واكنش خود باشيد. اين رفتار به زودى از بين خواهد رفت.
علت ديگر ممكن است ترس از توالت‏هاى ناآشنا باشد. گر چه اين ترس به تدريج از بين مى‏رود مى‏توانيد براى از بين رفتن آن و در نتيجه پيشگيرى از ادرار در غير دستشويى، از راهكارهاى ذيل استفاده كنيد:
1. از توالت‏هاى ساده‏تر آغاز كنيد؛ براى مثال ممكن است از توالت منزل مادربزرگ كمتر بترسد؛
2. براى كاهش اين ترس، همراه او داخل توالت برويد و اگر از مسأله خاصى (منفذ توالت، تهويه، سيفون، قفل شدن در و...) مى‏ترسد، برايش توضيح دهيد؛
3. تا مدتى پشت در بايستيد و با او صحبت كنيد تا احساس آرامش كند؛
4. به او اطمينان دهيد كه مراقب خواهيد بود غريبه‏اى داخل توالت نشود.
علت ديگر در كودكان بزرگ‏تر ممكن است فشار عصبى يا تشويش مثلا قبل از امتحان باشد. زمينه‏هاى فشار او را از بين ببريد و او را با شيوه‏هاى كسب آرامش آشنا سازيد (ر. ك: ج 2، ص 131 و 132).
توجه داشته باشيد كه اين رفتار در سنين بالاتر، ممكن است نشانه مشكل روحى - روانى باشد كه خوب است با روان پزشك مشورت شود.
براى پيشگيرى از استمرار اين رفتار، او را به رفتن توالت تشويق كنيد و در صورت استفاده از توالت، به او جوايز خوبى بدهيد.
منبع: کتاب نسیم مهر(3)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388