يکشنبه، 20 آذر 1390

پرسش :

پسر 3 ساله من گاهى از دست چپ و گاهى از دست راستش استفاده مى‏كند. آيا اين مى‏تواند نشانه چپ‏دستى او باشد؟

پاسخ :
كودكان تا 8 سالگى، در استفاده از دست‏ها وضعيت ثابتى ندارند. در 4 تا 5 ماهگى از هر دو دست و بيشتر دست چپ استفاده مى‏كنند. در 6 ماهگى هر دو دست را به كار مى‏گيرند. در 7 ماهگى از يك دست و به طور معمول دست راست، و در 8 ماهگى از هر دو دست استفاده مى‏كنند. در 9 ماهگى يك دست و به طور معمول دست چپ، و در 10 تا 11 ماهگى نيز يك دست و بيشتر دست راست را به كار مى‏گيرند.
كودكان در 1 سالگى ميان به كارگيرى دست چپ يا راست سرگردان مى‏شوند.
در 13 تا 14 ماهگى از دست راست استفاده مى‏كنند و در 20 ماهگى باز بين دست چپ يا راست سرگردان مى‏مانند.
در 2 سالگى دست راست را به كار مى‏گيرند و در 5 / 2 تا 5 / 3 سالگى ميان به كارگيرى چپ و راست سرگردان مى‏شوند.
كودكان در 4 تا 6 سالگى از دست راست استفاده مى‏كنند و مرحله آخر سرگردانى آنان در 7 سالگى است.
از 8 سالگى به بعد فقط از يك دست استفاده مى‏كنند. از هر 20 كودك، 19 نفر دست راست و 1 نفر دست چپ را به كار مى‏گيرند.
با اين توضيحات، روشن مى‏شود كه فرزند 3 ساله شما هم اكنون در حالت سرگردانى ميان دست چپ و راست است و در حال حاضر نمى‏توان او را راست دست يا چپ دست دانست.
در هر صورت اگر فرزند شما چپ دست بشود، بايد به نكاتى در اين باره توجه كنيد (ر. ك: ص 127).
منبع: کتاب نسیم مهر(3)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388