يکشنبه، 20 آذر 1390

پرسش :

پسر 6 ساله من هر چند ماه يك بار، دو يا سه شب پياپى رختخواب خود را خيس مى‏كند. آيا او شب ادرار است؟ علت چيست؟

پاسخ :
ما به خيس كردن‏هاى موردى شب ادرارى اطلاق نمى‏كنيم؛ زيرا شب ادرارى شرايط ويژه‏اى دارد (ر. ك: ص 144)؛ بنابراين، فرزند شما شب ادرار نيست. دليل اين رفتار، عواملى مقطعى و گذرا است كه او را دچار هيجان مى‏كنند؛ حتى ممكن است اين هيجان، ناشى از رويدادى جالب مانند جشم سالروز تولد باشد.
عوامل هيجان‏انگيز عبارتند از:
1. تصادف؛ 2. ترس شديد مقطعى از والدين؛ 3. تأخير والدين به ويژه پدر در توبيخ (اگر فرزند شما مرتكب خطايى مى‏شود كه لازم است او را توبيخ كنيد، آن را به تأخير نيندازيد و برايش خط و نشان نكشيد. خوابيدن با دلهره ناشى از اين تهديد، او را دچار مشكل مى‏كند؛ 4. فوبياى) ترس بيمارگونه) مدرسه (ر. ك: ج 1، ص 5:) 84. اضطراب امتحان؛ 6. كابوس ناشى از ديدن فيلمى عاطفى يا ترسناك و يا ديدن سيرك؛ 7. مراجعات مكرر به بيمارستان جهت درمان؛ 8. بسترى شدن در بيمارستان (براى كودكان 2 تا 4 ساله)؛ 9. عمل جراحى؛ 10. ترس از تزريق آمپول؛ 11. جدايى مقطعى از مادر (1 ماه يا بيشتر)؛ 12. تغيير منزل يا مهاجرت؛ 13. مسافرت و جدايى از منزل و كسانى كه با آنان رابطه عاطفى دارد. اين دلتنگى در كنترل مثانه اختلال ايجاد مى‏كند (سرگرم كردن كودك در مسافرت و فراهم ساختن زمينه لذت بيشتر از وضعيت جديد، مانع از اين مشكل مى‏شود)؛ 14. رقابت‏هاى شديد؛ 15. برخى داروهاى شيميايى كه در افزايش ادرار مؤثرند.
منبع: کتاب نسیم مهر(3)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388