يکشنبه، 20 آذر 1390

پرسش :

براى فرزندان در سنين مختلف، چه مسؤوليت‏هايى مناسب است؟

پاسخ :
هر سنى اقتضايى دارد و مسؤوليت‏ها بايد با آن تناسب داشته باشد.
نوپايان: قرار دادن لباس‏هاى كثيف در سبد مخصوص، جمع‏آورى زباله‏هاى خشك از اتاق و ريختن آن‏ها در سطل زباله، جمع كردن اسباب بازى‏ها و...؛
كودكان 4 - 3 ساله: لباس پوشيدن، كفش پوشيدن، بستن دكمه‏هاى لباس، كشيدن زيپ شلوار، شانه زدن موها، شستن دست و صورت و...؛
كودكان 5 ساله: مرتب كردن كشوها و رختخواب، جدا كردن لباس‏هاى شسته از هم و تا زدن آن‏ها، جفت كردن جوراب‏ها، چيدن سفره، (با فرض ايمنى)، ريختن اضافه غذا پس از صرف غذا در كيسه مخصوص، جمع كردن برگ‏هاى درخت در منزل و آب دادن به گل‏ها و...؛
كودكان 6 ساله: چيدن ناخن‏هاى خود، خريد نان، ماست، سبزى و...، خشك كردن ظرف‏هاى غذا پس از شستن مادر (البته بهتر است براى پرهيز از شكسته شدن ظرف‏ها، از خشك كردن قاشق‏ها، چنگال‏ها و بشقاب‏هاى نشكن آغاز كنند).
كودكان 7 تا 12 ساله: تميز كردن حمام پس از استفاده، تميز كردن كشوهاى كمد شخصى، تميز كردن صفحه تلويزيون و آينه‏ها با پاك كننده، شستن و خشك كردن ظرف‏ها، واكس زدن كفش‏ها، اتو كردن لباس‏ها، دوختن دكمه لباس، استفاده از جاروبرقى، شستن و خشك كردن موها، خواندن كتاب براى برادر يا خواهر كوچك‏تر و...؛
نوجوانان 12 تا 18 ساله: تهيه سالاد، گرم كردن سوپ‏هاى آماده، آب پز كردن تخم‏مرغ، پختن خاگينه، تهيه ژله، سرخ كردن همبرگر، قطعه قطعه كردن گوشت، وجين كردن علف‏هاى هرز باغچه، شستن اتومبيل، روغن كارى درها، روغن كارى دوچرخه، تعويض كيسه جاروبرقى، تعويض فيلتر كولر گازى، و هواكش آشپزخانه، تعويض پوشال‏هاى كولر آبى، تعويض واشر شيرهاى آب، روشن كردن آبگرم‏كن گازى، شستن لباس، استفاده از شامپوى فرش، واريز پول به حساب، پرداخت قبض‏هاى آب و برق و تلفن، تصميم‏گيرى در مصرف پول توجيبى، رزرو بليت سينما يا قطار، تماس تلفنى با راه دور و....
منبع: کتاب نسیم مهر(3)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388